Головний зміст

1051934 newsНа офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя оновлено інформацію на температурній мапі, що містить дані стосовно кількості повідомлень про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, які надходили до Вищої ради правосуддя протягом минулого року.

Усього у 2020 році до Вищої ради правосуддя надійшло 341 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя, про вчинення дій, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. У 2019 році таких повідомлень було 450.

Найбільша кількість повідомлень про втручання у 2020 році надійшла від суддів місцевих судів – 286 (у 2019 році – 379). 36 повідомлень надійшло від суддів апеляційних судів (у 2019 році – 62), 19 – від суддів Верховного Суду та Вищого антикорупційного суду (у 2019 році – 9).

Якщо аналізувати кількість повідомлень про втручання у суддівську діяльність у регіональному розрізі, то найбільше їх надійшло із судів, які розташовані у Києві (58). На другому місці за кількістю таких звернень – суди Одеси та Одеської області (46), на третьому – Дніпра та Дніпропетровської області (32).

Найменше таких повідомлень (всього по два) надійшло до ВРП з Волинської, Сумської та Тернопільської областей.

Нагадаємо, що стаття 129 Конституції України передбачає, що суддя у здійсненні правосуддя є незалежним, а стаття 376 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність за втручання у здійснення правосуддя.

Згідно із статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» ВРП з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя веде і оприлюднює на своєму офіційному вебсайті реєстр повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, проводить перевірку таких повідомлень, оприлюднює результати та ухвалює відповідні рішення. Цим Законом передбачено, що ВРП вносить до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, що порушує гарантії незалежності суддів або підриває авторитет правосуддя.