Головний зміст

femida 300x240«Довіра громадян до судової влади ґрунтується на сприйнятті ними судових рішень, які продукують суди», – зауважив Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, відповідаючи на запитання журналіста інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна». Справедливе судове рішення, з одного боку, та ставлення до сторін у процесі, з іншого боку, зазначив він, і формують рівень довіри чи недовіри до суду як інституції.

Андрій Осієнко нагадав, що результати соціологічного дослідження про ставлення громадян до судової системи, яке на замовлення Офісу Ради Європи нещодавно проводив Центр Разумкова, засвідчили: понад 66% громадян, у чиїх справах були винесені судові рішення, визнали ці рішення законними і справедливими. 

«Однак ми звикли чути про інші цифри, які начебто свідчать про низький рівень довіри громадян до суду. Чому? Тому що переважна більшість їх отримує інформацію про судову систему не із власного досвіду, а зі ЗМІ. Своєю чергою, ЗМІ отримують її від політиків і тих, хто називає себе представниками громадянського суспільства. Тому маніпуляція, породжена в одному місці, зростає в геометричній прогресії до рівня сприйняття суспільством певним чином сформованої думки», – наголосив Андрій Овсієнко. Ключовим у цьому питанні, за його словами, є поведінка, заяви, висловлювання політиків, добросовісність і незалежність ЗМІ та, безумовно, сама діяльність суду.

Водночас найбільш правдивим показником реального стану речей у судах, зауважив Голова ВРП, є думка учасників судового процесу, громадян і юридичних осіб, які були в судах, стикалися безпосередньо з роботою судових установ. І орієнтуватися потрібно на таку думку.

«Втім, якщо навіть казати про рівень довіри до судової влади з боку всіх громадян, а не лише тих, що були учасниками судових процесів, то порівняно з іншими гілками влади у судової влади він не найнижчий», – звернув увагу Андрій Овсієнко. До того ж, зазначив він, варто розуміти, що довіра до судової влади – це один з маркерів довіри до влади в цілому: у тих країнах, де рівень довіри до влади є високим, судова влада також має пристойний рівень довіри, і навпаки.