Головний зміст

IMG 49914564575675678568568Суддя-спікер Київського районного суду міста Одеси та член ГО «Асоціація слідчих суддів України» Володимир Петренко взяв участь в обговоренні Щорічної доповіді про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

 

 

Важливою функцією щорічної доповіді є моніторинг виявлених проблем та внесення пропозицій щодо шляхів їх вирішення, адже Щорічна доповідь є індикатором поточного рівня розвитку судової системи та інструментом, що дає змогу звернути увагу на актуальні проблеми і здобутки у сфері суддівської незалежності

В цьому році Вищою радою правосуддя для підготовки доповіді та надання своїх пропозицій було залучено органи суддівського врядування, самоврядування, асоціації суддів, представників адвокатури та прокуратури, ДСА Украіни, Національноі школи суддів.

Володимир Петренко зазначив, що ГО «Асоціація слідчих суддів України» протягом останніх років неодноразово готувала пропозиції щодо вдосконалення процесуального законодавства, фінансового забезпечення та кадрового наповнення органів судової влади.

146550663 1886101128208208 5485245793443556424 o

«Тривалий час судова влада вимушена функціонувати в умовах системної кризи. Найбільш важкими проблемами судової влади є наступні:

тривале зупинення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та неможливість поновлення її діяльності в існуючому на цей час правовому полі;

системні загрози незалежності суддів, органів та працівників судової влади;

неефективність існуючої територіальної системи місцевих судів;

відсутність належного фінансового, матеріально-технічного та соціального забезпечення судової влади і законодавчих гарантій від непередбачуваного свавільного втручання інших гілок влади у ці складові діяльності судової влади;

надмірно складні процедури заміщення вакантних посад у судах, а також порядок і методологія оцінювання суддів та кандидатів на посаду судді;

неефективність механізмів судового контролю за виконанням рішень судів;

надмірна урегульованість та формалізм судового процесу, невиправдано широке застосування колегіальності в судах першої та апеляційної інстанцій, - зазначив Володимир Петренко.

IMG 49567567865856887867

Робочою групою АССУ було напрацьовано рекомендації та зауваження до Стратегії сталого розвитку судової системи на 2021-2025 роки. Одними з ключових тез, на які наголошує АССУ є недоцільність відновлення інституту відповідальності суддів за постановлення завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови.

Суддя Володимир Петренко підкреслив, що члени АССУ послідовно виступали за декриміналізацію статті 375 КК України. Внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення суддями злочину, передбаченого статтею 375 КК України майже завжди використовувалось як засіб тиску та неправомірного впливу на суддів із боку правоохоронних органів та сторін спору і було реальною загрозою незалежності судді.