Головний зміст

rsuУ Раді суддів України завершується робота над оновленням Кодексу суддівської етики.

 

 

 

 

 

 

Рішеннями Ради суддів України від 15 червня 2018 року № 26 було створено робочу групу для оновлення положень Кодексу суддівської етики та підготовки коментаря до Кодексу суддівської етики, затвердженого X позачерговим з’їздом суддів України 16 вересня 2010 року. До складу робочої групи увійшли як члени Ради так і судді з різних судів України, які вже мали досвід роботи над зазначеним питанням. (Порівняльну таблицю дивитись тут ).

"Необхідність оновлення положень Кодексу суддівської етики та підготовка коментаря до нього, це не чиясь примха, це вимога часу, яка зумовлена як змінами у законодавстві так і швидким розвитком демократичних процесів у суспільстві й усвідомленням того, що етика суддів перебуває під ретельною увагою громадськості. Бо авторитет суду, найперше, залежить від авторитету суддів, їхньої фаховості та поведінки як під час здійснення правосуддя, так і поза межами їхньої службової діяльності", - наголошує керівник робочої групи, голова Комітету Ради суддів України з питань дотримання етичних норм, запобігання корупції і врегулювання конфлікту інтересів, суддя Верховного Суду Єгор Краснов.

Він також зазначив, що за два роки роботи, а перше засідання з оновлення положень Кодексу суддівської етики та підготовки коментаря до Кодексу суддівської етики пройшло 24 вересня 2018 року, відбулося 10 засідань робочої групи які проходили в регіонах так і онлайн. Проект пройшов широке обговорення в суддівських колах. Пропозиції надіслали всі апеляційні та багато місцевих судів. Проект кодексу з урахуванням пропозицій судів надсилався для опрацювання Верховному Суду, Вищому антикорупційному суду, а також до всіх суддівських асоціацій.

"Це було масштабне обговорення, до якого залучалися не тільки судді, а й найбільш активні представники правничих кіл, позаяк всі чітко розуміли, що після затвердження Кодексу суддівської етики, він стане настільною книгою для суддів впродовж усієї їхньої кар'єри", – підсумував Єгор Краснов.

Відтак, зміни до Кодексу суддівської етики вже найближчим часом будуть винесені на обговорення Ради суддів України, а повноцінно функціонувати почнуть після затвердження черговим з'їздом суддів України.