Головний зміст

znakРішенням Третьої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 29 липня 2020 року № 2299/3дп/15-20 суддю Бабушкінського районного суду міста Дніпропетровська Литвиненка І.Ю. притягнуто до дисциплінарної відповідальності та застосовано до нього дисциплінарне стягнення у виді подання про звільнення з посади судді. Це рішення Рада залишила без змін (рішення ВРП від 17 грудня 2020 року № 3509/0/15-20).

У рішенні Дисциплінарної палати зазначається, що при розгляді низки справ Литвиненко І.Ю. продемонстрував суддівське свавілля, оскільки є очевидною незаконність висновків судді та односторонність тлумачення ним законодавства. Під час розгляду певних справ суддя допустив порушення внаслідок грубої недбалості.

Встановлені обставини дають підстави для висновку, що допущені суддею Литвиненком І.Ю. порушення щодо розгляду справ у не передбачений законодавством спосіб та постановлення не передбачених законодавством рішень свідчать про наявність у діях судді складу дисциплінарного проступку, відповідальність за який передбачена пунктом 4 частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», оскільки суддя, нехтуючи основоположними принципами судочинства, вийшов за встановлені КПК України межі здійснюваного слідчим суддею контролю.

На думку Дисциплінарної палати, допущені суддею грубі порушення закону підривають суспільну довіру до суду та є несумісними зі статусом судді. Вища рада правосуддя погоджується із зазначеним висновком Дисциплінарної палати, який підтверджується встановленими під час розгляду дисциплінарної справи обставинами в сукупності, та вважає правильною кваліфікацію дій судді Литвиненка І.Ю. як вчинення істотного дисциплінарного проступку, що є несумісним зі статусом судді

Відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України,  статті 115 Закону України від 2 червня 2016 року № 1402-VIII «Про судоустрій і статус суддів» підставою для звільнення судді з посади є вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.