Головний зміст

Sud59fae9080958dЯкщо в період вчинення інкримінованих особі злочинів не було визначення центральним органом виконавчої влади невеликого, великого та особливо великого розміру психотропних речовин, вилучених у неї, то посилання на те, що розмір вилучених особливо небезпечних психотропних речовин є особливо великим, – безпідставне.

 

Про цей йдеться у постанові Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, який розглянув касаційну скаргу захисника особи, засудженої до 9 років позбавлення волі з конфіскацією майна за закінчений замах на вчинення контрабанди особливо небезпечних психотропних речовин в особливо великих розмірах, тобто їх переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю (ч. 2 ст. 15 ч. 3 ст. 305 КК України) та незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту особливо небезпечних психотропних речовин в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 307 КК України).

Колегія суддів касаційного суду дійшла висновку, що, зазначаючи про особливо великі розміри психотропних речовин, суди допустили помилку. Тому ККС ВС змінив судові рішення щодо засудженого, перекваліфікувавши його дії на ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 305 (закінчений замах на вчинення контрабанди особливо небезпечних психотропних речовин, тобто їх переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю), ч. 2 ст. 307 КК України (незаконне придбання, зберігання, перевезення з метою збуту особливо небезпечних психотропних речовин) та призначивши покарання у виді позбавлення волі на строк 7 років із конфіскацією всього майна, яке є власністю засудженого.

Як зазначено у постанові ККС ВС, відповідно до ч. 2 ст. 4 КК України злочинність і караність діяння визначаються законом про кримінальну відповідальність, який діяв на час вчинення цього діяння. У примітці до ст. 305 КК України йдеться про те, що поняття великого та особливо великого розміру наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів, або фальсифікованих лікарських засобів, що застосовується в розд. ХІІІ, визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, спільно з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, протидії їх незаконному обігу.

Вироком місцевого суду особу засуджено за вчинення згаданих злочинів у період з 25 квітня по 26 квітня 2015 року.

Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 6 травня 2000 року затверджено «Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів». Відповідно до затвердженого переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів зі змінами, внесеними згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 712 від 26 грудня 2014 року, вилучені в особи психотропні речовини віднесені до списку № 2 таблиці I «Особливо небезпечні психотропні речовини, обіг яких заборонено».

Наказом МОЗ № 188 від 1 серпня 2000 року затверджено «Таблиці невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу».

Згідно з таблицею № 2 «Невеликі, великі та особливо великі розміри психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженою наказом МОЗ № 188 від 1 серпня 2000 року, у редакції наказу МОЗ № 634 від 29 липня 2010 року зі змінами, внесеними згідно з наказом МОЗ № 253 від 11 квітня 2012 року, посилань на речовини, вилучені в особи, немає.

Відповідно до наказу МОЗ № 280 від 15 травня 2015 року були внесені зміни до наказу МОЗ № 188 від 1 серпня 2000 року, зокрема доповнено таблицю № 2 «Невеликі, великі та особливо великі розміри психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу» та викладено нові позиції із зазначенням психотропних речовин, в тому числі й тих, що були вилучені в особи.

При цьому відповідно до п. 4 наказу МОЗ № 280 від 15 травня 2015 року цей наказ набрав чинності з дня його офіційного опублікування.

Опублікований вказаний документ в Офіційному віснику України 19 червня 2015 року у № 46 на с. 261, тобто зазначені зміни вступили в законну силу 19 червня 2015 року.

Враховуючи наведене, у період вчинення інкримінованих особі злочинів не було визначення центральним органом виконавчої влади невеликого, великого та особливо великого розміру психотропних речовин, які вилучені в неї.

Отже, колегія суддів ККС ВС вважає безпідставним посилання місцевого суду на те, що розмір вилучених в особи особливо небезпечних психотропних речовин відповідно до таблиці № 2, затвердженої наказом МОЗ № 188 від 1 серпня 2000 року, є особливо великим.

Постанова ККС ВС у справі № 743/645/16-к (провадження № 51-1977км20).