Головний зміст

IMG 5174Сьогодні у Київському районному суді міста Одеси відбулася координаційна зустріч партнерів Громадського центру правосуддя Одеської області щодо розробки «Дорожньої карти для осіб, які стали жертвами домашнього насильства».

 

До заходу долучилися судді, адвокати, науковці кафедри цивільного процесу НУ «Одеська юридична академія», експерти ГЦП Одеської області, волонтери, представники Служби у справах дітей Одеської міської ради, Одеської організації «Віра, надія, любов», ГУ Нацполіції України в Одеській області та інші.

IMG 5126

IMG 5168

IMG 5133

IMG 5129

IMG 5131

IMG 5128

Перший крок – розробка Дорожньої карти для осіб, які стали жертвами домашнього насильства»

Дорожня карта повинна містити.

1. Чіткий та зрозумілий алгоритм дій, які повинна виконати особа, яка постраждала від домашнього насильств,а та прописаний механізм дій органів, метою яких є надання допомоги таким особам

2. Список організацій, які надають допомогу постраждалим від домашнього насильства (контакта інформація та розгорнутий перелік послуг, які може отримати людина)

3. Корисні контакти для термінового звернення

IMG 5149

IMG 5162

IMG 5163

IMG 5187

Голова суду та очільник громадської організації «Асоціація слідчих суддів України» Сергій Чванкін привітав учасників обговорення, зазначивши, що питання, які стосуються дітей, їх прав і інтересів повинні розглядатися виважено та скоординовано всіма органами, на які покладено такі функції.

IMG 5172

Начальник служби у справах дітей Юлія Нікандрова навела найбільш поширені приклади, коли діти стають заручниками бюрократичних процедур і, нерідко, судової тяганини. «Наша головна мета - захист прав дітей, тому всі органи повинні працювати на результат, розуміючи, що за кожним їх рішенням, дією чи бездіяльністю стоїть доля конкретної дитини.

 IMG 5199

 Регіональний представник Фонду ООН у галузі народонаселення Людмила Акімова зазначила, що з травня 2020 року представництвом Фонду розпочато нову програму з запобігання та протидії домашньому та гендерно-зумовленому насильству. Ключовим напрямком програми є посилення спроможності та ролі міст у розбудові стійких механізмів захисту та надання допомоги постраждалим особам, розвитку мережі якісних спеціалізованих послуг, покращення координації та міжвідомчої взаємодії суб’єктів на міському рівні, а також активізація та залучення мешканців міст до попередження та раннього виявлення таких випадків у громадах.

IMG 5226

Голова спілки юристів Одеської області, адвокат Олександр Рябець наголосив на тому, що необхідно покращити якість матеріалів, які надходять до суду, для того, щоб кривдники не уникали відповідальності.

IMG 5134

Адвокати виступили з ініціативою створити робочу групу, яка надаватиме правову допомогу особам, які постраждали від домашнього насильства, починаючи зі звернення до поліції і завершуючи розглядом матеріалів в суді.

IMG 5151

IMG 5231

IMG 5224

IMG 5194

Заступник начальника відділу ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Одеській області Дмитро Ревун таку ініціативу підтримав та висловив сподівання, що ця ініціатива значно покращить ситуацію із якістю матеріалів, які згодом будуть направлені до суду.

IMG 5252

Також учасники зустрічі домовилися про проведення серії тренінгів для суддів на базі Громадського центру правосуддя Одеської області.