Головний зміст

courtroom 300x240ДП «Енергоринок» звернулося до господарського суду з позовом до ДП «НАЕК «Енергоатом» про визнання недійсним одностороннього правочину та просило визнати недійсною заяву від відповідача про припинення зобов’язання шляхом зарахування зустрічних однорідних вимог від 8 серпня 2019 року.

Господарський суд позов задовольнив. Постановою апеляційного господарського суду рішення скасовано, у позові відмовлено.

Колегія суддів об’єднаної палати КГС ВС залишила постанову апеляційного господарського суду без змін та зазначила таке.

Безспірність вимог, які зараховуються, а саме відсутність між сторонами спору щодо змісту, умов виконання та розміру зобов’язань, є важливою умовою для зарахування вимог. Умова безспірності стосується саме вимог, які зараховуються, а не заяви про зарахування, яка є одностороннім правочином і не потребує згоди іншої сторони, якщо інше не встановлено законом або договором.

За дотримання умов, передбачених ст. 601 ЦК України, та за відсутності заборон, передбачених ст. 602 ЦК України, незгода однієї сторони із зарахуванням зустрічних однорідних вимог, проведеним за заявою іншої сторони зобов’язання, не є достатньою підставою для визнання одностороннього правочину із зарахування недійсним. Заява сторони щодо спірності вимог, які були погашені (припинені) зарахуванням, або щодо незгоди з проведеним зарахуванням з інших підстав, має бути аргументована, підтверджена доказами і перевіряється судом, який вирішує спір про визнання недійсним одностороннього правочину із зарахування зустрічних однорідних вимог.

Із 1 липня 2019 року Закон України «Про електроенергетику» втратив чинність, на дату вчинення відповідачем одностороннього правочину із зарахування зустрічних однорідних вимог (8 серпня 2019 року) відносини між учасниками ринку електроенергії регулював Закон України «Про ринок електричної енергії», який вже не містив положень щодо спеціального порядку розрахунку.  

Верховний Суд акцентував на тому, що невнесення сторонами змін у договір для приведення його змісту у відповідність до вимог чинного законодавства не свідчить про те, що між сторонами продовжує діяти спеціальний порядок розрахунків, передбачений Законом України «Про електроенергетику», який втратив чинність. Після набуття чинності Законом України «Про ринок електроенергії» припинили існування поточні рахунки зі спеціальним режимом використання.

Із текстом постанови КГС ВС у справі № 910/11116/19 можна ознайомитися у ЄДРСР.