Головний зміст

Finance Galuzi«За увесь час перебування на посаді судді я вперше бачу таку критичну ситуацію з фінансуванням судової влади!» – наголосив член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус на засіданні робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні Комітету ВРУ з питань правової політики. Під час засідання представники законодавчої, виконавчої та судової влади обговорили шляхи вирішення проблеми критичного недофінансування видатків на оплату праці працівників апаратів місцевих і апеляційних судів, здійснення правосуддя.

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики 3 лютого 2021 року вирішив створити робочу групу з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, призначивши її керівником народного депутата України Сергія Демченка. Робоча група створена з метою здійснення постійного моніторингу стану фінансового забезпечення судової влади в Україні та вирішення нагальних проблем її недофінансування.

Олег Прудивус зазначив, що створення такої робочої групи є надзвичайно важливим кроком для координації дій органів державної влади з метою ефективного вирішення ситуації, що склалася з критичним недофінансуванням судової влади, зокрема оплати праці працівників судів, та зауважив, що за 2020 рік до Вищої ради правосуддя надійшло 106 звернень щодо недофінансування, у той час як лише за січень–лютий 2021 року – вже близько 60 таких звернень майже з усіх регіонів України. Наразі у ВРП розробили інтерактивну онлайн-мапу звернень щодо проблем фінансування судів, де зафіксовано кількість та зміст звернень судів стосовно проблем фінансування.

До Вищої ради правосуддя надійшли листи Державної судової адміністрації України із пропозиціями щодо перерозподілу бюджетних асигнувань між судами та територіальними управліннями ДСА України. Відповідно до статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» Рада погоджує в установленому порядку перерозподіл бюджетних видатків між судами.

Олег Прудивус повідомив, що наразі Вища рада правосуддя ухвалила відкласти до 2 березня 2021 року розгляд питання про погодження перерозподілу бюджетних видатків для додаткового вивчення питання, зокрема в частині алгоритму розподілу коштів та ефективності такого кроку.

ВРП надіслала на адресу апеляційних судів лист із проханням висловити свою позицію щодо запропонованого ДСА України перерозподілу бюджетних асигнувань між судами та ТУ ДСА України.

Як повідомив член ВРП, станом на 24 лютого 2021 року надійшла інформація вже від 11 судів, але жоден із них не погоджується з перерозподілом кошторисних призначень щодо оплати праці працівників апаратів судів.

Олег Прудивус наголосив, що перерозподіл коштів може бути лише тимчасовим заходом і не вирішить у цілому питання нестачі коштів на оплату праці працівників апаратів судів, оскільки головною проблемою залишається відсутність коштів, закладених у бюджет на потреби фінансування судової влади загалом. Наявність у деяких судах надлишків коштів, які спрямовуються на стимулюючі виплати працівникам апаратів судів, наразі запобігає їхньому масовому звільненню. Проблему може вирішити лише внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» для дофінансування судової влади.

Заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев зазначив, що Міністерство фінансів України готове здійснити рівномірний розподіл коштів бюджетних асигнувань між судами та територіальними управліннями ДСА України у першому кварталі 2021 року, запропонований ДСА України, у разі його погодження Вищою радою правосуддя.

За результатами засідання попередньо вирішено здійснити наближення коштів для врегулювання оплати праці працівників апаратів судів у першому кварталі 2021 року. Відповідні зміни має затвердити Міністерство фінансів України.

Голова робочої групи Сергій Демченко закликав усіх учасників надіслати свої конкретні пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» для подальшого врегулювання питання та зазначив, що засідання робочої групи будуть проводитися за можливості щотижня до врегулювання кризової ситуації фінансування судової влади.

У засіданні робочої групи також узяли участь т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмила Гізатуліна, заступник Міністра фінансів України Роман Єрмоличев, секретар Ради суддів України Олена Журавська, народні депутати України, судді та інші експерти.