Головний зміст

vkksВерховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України». Вища рада правосуддя вітає довгоочікувані кроки Парламенту до розблокування процесу наповнення судів кадрами.

ВРП у консультативному висновку  щодо законопроєкту наголошувала, що нестача суддів, які здійснюють правосуддя, та дефіцит кадрів у судах є основною проблемою судової гілки влади та держави, яка потребує невідкладного вирішення. Адже внаслідок непродуманого реформування та припинення повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вже майже півтора року як зупинені кадрові процедури, що вкрай негативно впливає на роботу судової системи.

Метою законопроєкту є приведення положень законодавства України у відповідність до рішень Конституційного Суду України № 2-р/2020 та № 4-р/2020, відновлення роботи ВККСУ, вдосконалення процедури її формування та діяльності. Згідно з пояснювальною запискою доопрацьований у Комітеті законопроєкт, окрім позиції Конституційного Суду України, враховує також застереження, висловлені Венеційською комісією щодо окремих положень Закону № 193-ІХ, пропозиції і зауваження Венеційської комісії щодо законопроєкту № 3711, наведені у Висновку № 999/2020, а також спільні рекомендації, надані Програмою USAID «Нове правосуддя» та Проєктом ЄС «Право-Justice».

Варто зазначити, що у доопрацьованому законопроєкті в цілому враховані пропозиції Вищої ради правосуддя, які висловлювались у консультативних висновках, затверджених рішеннями Ради від 30 червня 2020 року № 2012/0/15-20 та від 8 грудня 2020 року № 3404/0/15-20.

Вища рада правосуддя схвалює принципи формування ВККСУ, відповідно до яких Комісія складається із шістнадцяти членів, вісім із яких призначаються із числа суддів або суддів у відставці. На думку ВРП, запропонований законопроєктом підхід, згідно з яким у складі органу щонайменше половина суддів, які обрані суддями, заслуговує на підтримку з огляду на положення Європейської хартії про статус суддів та Рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов’язки.

Законопроєктом передбачено, що Конкурсна комісія з питань доброчесності є допоміжним органом Вищої ради правосуддя для проведення першого етапу конкурсу та сприяння ВРП у підготовці рішень з питань призначення на посади членів ВККСУ.

Перший склад Конкурсної комісії з питань доброчесності формується з трьох осіб з числа суддів або суддів у відставці, запропонованих Радою суддів України, та трьох осіб з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними та іноземними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів України.

Водночас передбачено: якщо міжнародні та іноземні організації у двадцятиденний строк із дня опублікування оголошення про початок добору не запропонують осіб до складу Конкурсної комісії або запропонують кількість, недостатню для формування повноважного складу, таких осіб пропонуватимуть Рада прокурорів України, Рада адвокатів України, Національна академія правових наук України в особі Президії протягом п’ятнадцяти днів. Норма,  якою передбачений альтернативний порядок формування Конкурсної комісії, на думку ВРП, є важливим запобіжником, який дає підстави стверджувати, що після ухвалення закону в цілому ВККС України буде сформовано.

ВРП неодноразово наголошувала на потребі системного, виваженого та комплексного підходу до судової реформи. Неприпустимо, щоб через зміни законодавства зупинялась робота органів суддівського врядування, відповідальних за формування суддівського корпусу. Адже у підсумку такі дії призводять до обмеження доступу до правосуддя.

У судах наразі склалася критична ситуація з кадровим забезпеченням – не вистачає майже третини суддів. У 2020 році звільнилося на 70% суддів більше, ніж у 2019 році. Протягом 2020 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення щодо звільнення 252 суддів. Наразі в Україні з 7297 штатних посад суддів фактично заповнені лише 5374. При цьому повноважних суддів, які можуть здійснювати правосуддя, – 4982. На сьогодні понад 1900 посад є вакантними. Перше півріччя 2020 року ознаменувалося і тим, що 9 місцевих судів не здійснювали правосуддя через відсутність у них або суддів взагалі, або ж повноважних суддів. Близько ста місцевих судів мали кадрове наповнення 50% і менше. Майже 2300 суддів місцевих і апеляційних судів ще не завершили процедури кваліфікаційного оцінювання.

Нагадаємо, за відсутності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Рада, керуючись нормами Закону № 679-ІХ, робить усе можливе для кадрового забезпечення судів та хоча б часткового заповнення вакансій. Зокрема, у 2020 році ВРП внесла Президентові України подання про призначення на посади 530 суддів місцевих судів. За цими поданнями указами Президента 417 суддів призначені на посади. Також впродовж минулого року ВРП прийняла рішення про відрядження 34 суддів до 20 судів з надмірним рівнем судового навантаження та до 2 судів, які припинили свою роботу та здійснення правосуддя в яких було неможливим.

ВРП висловлює сподівання, що невдовзі компромісний законопроєкт буде ухвалений у цілому, після чого розпочнеться процес формування ВККС України і робота судів згодом стабілізується.