Головний зміст

besporyadok na raboteВерховний Суд України, Рада суддів України та Державна судова адміністрація України звернулися до Президента України з метою відновлення порушених прав усіх суддів України щодо належного розміру щомісячного довічного грошового утримання суддів у відставці.
 
 
 
 
 
 
Як зазначають очільники судової влади у своєму листі законами України скасовано передбачене раніше право судді на отримання вихідної допомоги, а також обмежено максимальний розміру щомісячного довічного грошового утримання судді у відставці. Такі зміни не тільки звузили зміст та обсяг існуючих прав суддів, але й суттєво порушили встановлені Конституцією та законами України гарантії їх незалежності, відзначають судді.
 
Конституційний Суд України неодноразово наголошував, що визначені Конституцією та законами України гарантії незалежності суддів, до яких  відноситься належне матеріальне та соціальне забезпечення судді, є невід’ємним елементом їх статусу. Зазначена правова позиція узгоджується з положеннями європейського законодавства.
 
Враховуючи наведене, право суддів, у тому числі тих, які перебувають у відставці, на належне матеріальне забезпечення не може бути скасовано або обмежено законом, наголошується у зверненні до глави держави.
 
З метою відновлення порушених прав Голова Верховного Суду України, Голова Ради суддів України та Голова Державної судової адміністрації України просять Петра Порошенка посприяти внесенню змін до наступних законів:
 
1) Закону України від 24.12.2015 №911-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України" та Закону України "Про судоустрій та статус суддів" щодо виплати вихідної допомоги та щомісячного довічного грошового утримання суддям у раніше встановлених розмірах;
2) Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" у частині виділення коштів на виплату вихідної допомоги суддям, які станом на 31 грудня 2015 року отримали право на відставку, у сумі 570 млн. грн., а також виплату цим суддям щомісячного довічного грошового утримання в сумі 250 млн. гривень.
 
Детально ознайомитись з листом можна за посиланням.