Головний зміст

VRP11. Близько 4,63 млн громадян можуть залишитися без доступу до правосуддя через недофінансування Центрального апеляційного господарського суду

 

 

 

 

У Центральному апеляційному господарському суді склався фінансовий колапс – голова суду повідомив про дефіцит коштів для виплати заробітної плати працівникам апарату суду.

Станом на 9 березня 2021 року фактична кількість суддів становить 18 осіб, штатним розписом передбачено 30 посад суддів. Згідно з даними Державної судової адміністрації України, за 2020 рік у провадженні Центрального апеляційного господарського суду перебувало 4723 справи і матеріали, з яких 3983 надійшли у звітному періоді.

Суд переглядає в апеляційному порядку рішення господарських судів першої інстанції, що розташовані у Дніпропетровській, Кіровоградській та Запорізькій областях, де загалом проживають 4 629 963 особи, які є потенційними користувачами судових послуг.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що недофінансування судової влади є прямим втручанням у її незалежність і, як наслідок, позбавляє громадян доступу до правосуддя.

2. Урочисто завершилось стажування у Вищій раді правосуддя переможців I Всеукраїнського конкурсу з вирішення судового спору та написання судового рішення

Вища рада правосуддя реалізувала амбітний проєкт – студенти провідних правничих шкіл держави пройшли стажування у Раді та на власному досвіді пересвідчилися у важливості її діяльності для утвердження верховенства права в Україні.

13 переможців I Всеукраїнського конкурсу з вирішення судового спору та написання судового рішення, в якому взяли участь 800 осіб, мали змогу долучитися до робочого процесу ВРП, отримати унікальний досвід взаємодії з органом судової влади.

Студентські конкурси із подальшим стажуванням переможців у Вищій раді правосуддя стануть традиційними, наступний планується вже влітку 2021 року.

3. ВРП відсторонила суддю Ірину Грищенко від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності

Вища рада правосуддя на засіданні 30 березня 2021 року задовольнила клопотання Генерального прокурора Ірини Венедіктової та тимчасово відсторонила суддю Дзержинського районного суду міста Харкова Ірину Грищенко від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження за обвинуваченням у вчиненні кримінального правопорушення.

4. Третя Дисциплінарна палата ВРП ухвалила відмовити у відкритті дисциплінарної справи за скаргою на дії суддів ВАКС

31 березня 2021 року Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглянула питання про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарних справ стосовно судді Віри Михайленко та суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Інни Калугіної, Миколи Глотова, Даниїли Чорненької.

Встановлено, що доводи скарг стосовно суддів Вищого антикорупційного суду Віри Михайленко та суддів Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду Інни Калугіної, Миколи Глотова, Даниїли Чорненької не підтвердилися та зводяться до висловлення незгоди з ухвалами суду.

Рішення про відмову у відкритті дисциплінарної справи оскарженню не підлягає.

5. Дисциплінарні палати ВРП розглянули дві скарги щодо судді ВАКС Тимура Хамзіна

31 березня 2021 року Перша та Третя Дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя розглянули питання про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарних справ щодо судді Вищого антикорупційного суду Тимура Хамзіна.

За результатами розгляду двох скарг щодо судді Третя Дисциплінарна палата ВРП прийняла рішення про відкриття однієї дисциплінарної справи у зв’язку із ймовірним допущенням ним порушень під час розгляду кримінальної справи.

Дослідивши матеріали попередньої перевірки, Третя Дисциплінарна палата ВРП дійшла висновку, що дії судді можуть свідчити про наявність ознак дисциплінарного проступку, а саме умисне або внаслідок недбалості незазначення в судовому рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін щодо суті спору.

Рішення про відкриття дисциплінарної справи оскарженню не підлягає. Дисциплінарна справа щодо судді буде розглянута на засіданні Третьої Дисциплінарної палати за участю судді або його представника та скаржника.

Щодо іншої скарги стосовно судді Т.Хамзіна Перша Дисциплінарна палата ВРП вирішила відмовити у відкритті дисциплінарної справи, оскільки скарга не містить відомостей про наявність ознак дисциплінарного проступку судді та її суть зводиться лише до незгоди із судовим рішенням.

6. Розпочалася процедура відрядження суддів до двох судів Полтавщини

Вища рада правосуддя відповідно до рішень від 30 березня 2021 року № 728/0/15-21 та № 729/0/15-21 оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

Октябрського районного суду міста Полтави – 2 суддів;

Лубенського міськрайонного суду Полтавської області – 2 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до Вищої ради правосуддя документи.

7. Продовжено строк надання суддями згоди на відрядження до Сумського апеляційного суду

Вища рада правосуддя відповідно до рішення від 30 березня 2021 року № 730/0/15-21 продовжила строк надання суддями згоди на відрядження до Сумського апеляційного суду до 10 квітня 2021 року.

Нагадаємо, Вища рада правосуддя рішенням від 11 березня 2021 року № 626/0/15-21 оголосила про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя у вказаному суді, а саме до:

Сумського апеляційного суду – 8 суддів.

8. Суддю Кремінського районного суду Луганської області звільнено у відставку

1 квітня 2021 року Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Ковальова Валерія Максимовича з посади судді Кремінського  районного суду Луганської області у зв’язку з поданням заяви про відставку.

9. Триває робота над пропозиціями щодо вдосконалення господарського законодавства

31 березня 2021 року відбулось у режимі онлайн-конференції чергове засідання робочої групи з питань реформування господарського процесуального законодавства.

Основним завданням робочої групи є визначення пріоритетів і напрямів розвитку господарського процесу на користь правосуддя та народу України.

Учасники групи на початку роботи вирішили зосередитися на найбільш актуальних проблемах господарського судочинства, які вимагають швидкого реагування та насамперед потребують внесення змін до законодавства.

Оксана Блажівська, підводячи підсумки обговорення, запропонувала на  наступному засідання групи зосередитись на опрацюванні таких питань:

здійснення судового контролю за виконанням рішень суду у господарському судочинстві;

перехід до письмового провадження при розгляді і вирішенні господарських справ;

запровадження офіційної електронної адреси для електронного сповіщення учасників господарського процесу.

Учасники робочої групи домовились оперативно опрацювати зазначені питання та презентувати на найближчому засіданні свої пропозиції для вироблення консолідованої позиції.

10. Медіавідкритість судів України: ВРП підтримала проведення щорічного опитування

На Вищу раду правосуддя покладено обов’язок формувати та координувати впровадження єдиної комунікаційної політики судової влади України. Для її реалізації з метою розвитку правосуддя та підвищення рівня довіри до судів надзвичайно важлива робота комунікаційних команд судів.

Важливим елементом цієї роботи, що дає змогу аналізувати динаміку та рівень інформування громадськості про діяльність судів, є моніторинг медіавідкритості судів України, який щорічно проводиться за ініціативою ГО «Вектор прав людини».

Опитування проводиться в режимі онлайн до 18 квітня 2021 року включно.

Для участі в опитуванні потрібно заповнити анкету за посиланням.

11. ВРП відреагувала на втручання у діяльність судді Кіровоградського окружного адміністративного суду

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення судді Кіровоградського окружного адміністративного суду Хилько Любові Іванівни про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя.

У повідомленні судді зазначено, що у жовтні 2020 року їй стало відомо про здійснення Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Миколаєві, досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо винесення суддею Кіровоградського окружного адміністративного суду Хилько Л.І. неправосудної постанови від 16 травня 2017 року під час розгляду адміністративної справи за позовом ТОВ «Агро-Інкам-Трейд» до Державної фіскальної служби України та Кропивницької об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області.

Перевіривши повідомлення судді, ВРП вважає, що наявні підстави для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

ВРП вирішила звернутися до Державної податкової служби України щодо проведення перевірки дій службової особи ДПС України, які можуть свідчити про порушення гарантій незалежності судді під час здійснення правосуддя, за обставинами, викладеними у повідомленні судді Кіровоградського окружного адміністративного суду Хилько Л.І.

Крім того, ВРП ухвалила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 375 Кримінального кодексу України, та звернути увагу Офісу Генерального прокурора на дотримання приписів статті 19 Конституції України, статті 214 Кримінального процесуального кодексу України щодо обов’язку уповноважених органів вносити відомості до ЄРДР у строки, визначені законом.

12. ВРП звернулася до Офісу Генерального прокурора з метою перевірки обставин, повідомлених головою Чернігівського окружного адміністративного суду

Голова Чернігівського окружного адміністративного суду Юрій Скалозуб звернувся до Вищої ради правосуддя з повідомленнями щодо порушення гарантій суддівської незалежності детективами Національного антикорупційного бюро України під час проведення слідчих дій.

Як зазначено у одному зі звернень, детективи НАБУ провели обшук у службовому кабінеті судді в межах кримінального провадження, в якому Скалозубу Ю.О. не повідомляли про підозру.

Скалозуб Ю.І. поінформував, що під час проведення обшуку працівники НАБУ здійснили огляд жорсткого диска його робочого комп’ютера та особистих флешнакопичувачів, а також вилучили мобільний телефон, який, за його словами, прослуховувався без відповідної ухвали слідчого судді. У подальшому суддя повідомив, що працівники правоохоронних антикорупційних органів продовжили незаконно утримувати його майно.

ВРП вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо необхідності проведення перевірки обставин, повідомлених головою Чернігівського окружного адміністративного суду Юрієм Скалозубом, з дотриманням приписів статті 19 Конституції України та статті 214 Кримінального процесуального кодексу України.

13. Розпочалася процедура відрядження суддів ще до двох судів

Вища рада правосуддя відповідно до рішень від 1 квітня 2021 року № 764/0/15-21 та № 765/0/15-21 оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме до:

Господарського суду Закарпатської області – 1 судді;

Попаснянського районного суду Луганської області – 3 суддів.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаних судів, повинні протягом десяти днів (із дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до Вищої ради правосуддя документи.

14. Оприлюднено Укази Президента України про призначення суддів

Президент України підтримав подання Вищої ради правосуддя про призначення суддів до місцевих загальних судів.

Згідно з Указами Президента України від 2 квітня 2021 року № 136/2021№ 138/2021 призначено п’ятьох суддів до місцевих загальних судів.

"Юридическая практика"