Головний зміст

sudВища рада правосуддя очікує від Ради суддів України висновок щодо проєкту Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему, адже тільки після цього зможе невідкладно розглянути на своєму засіданні питання про його затвердження.

 

 

ВРП на найближчому засіданні вкотре розгляне питання про затвердження Положення про ЄСІТС (Електронний суд), водночас очікує від Ради суддів України відповідь щодо можливості отримання відповідних консультацій.

Як передбачено чинним законодавством України, Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему затверджується Вищою радою правосуддя за поданням Державної судової адміністрації України та після консультацій з Радою суддів України.

5 лютого 2021 року ДСА України надіслала до РСУ для розгляду доопрацьовану редакцію проєкту вказаного Положення, що було попередньо обговорено під час засідання Постійної комісії ВРП з питань ЄСІТС.

ДСА України щотижня інформує ВРП про стан готовності до роботи ЄСІТС, яка має запрацювати найближчим часом, та покращення роботи Єдиного державного реєстру судових рішень з метою безперешкодного доступу до судових рішень.

Зокрема, згідно з останніми відомостями ДСА України, тільки впродовж звітного періоду, а саме з 22 по 26 березня 2021 року, у системі відеоконференцзв’язку для забезпечення проведення судових засідань із можливістю дистанційної участі сторін процесу:

зареєстровано 435 нових користувачів, з них 27 працівників апарату суду;

проведено 3 546 судових засідань з можливістю дистанційної участі сторін процесу, в тому числі 1 118 зі слідчих ізоляторів та установ виконання покарань.

Також у підсистемі «Електронний суд» створено 839 електронних кабінетів та надіслано до судів 4 893 заяви.

ВРП принагідно вкотре наголошує на важливості якнайшвидшого ухвалення відповідного Положення, адже саме цей документ визначає порядок функціонування ЄСІТС в усіх судах, органах та установах системи правосуддя.

На сьогодні саме повноцінний запуск електронного судочинства є пріоритетним завданням для судової влади України задля ефективного захисту прав, свобод людини та громадянина, забезпечення верховенства права.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року ВРП перейшла на електронний режим роботи. Відтепер повідомлення, заяви та скарги можна подавати до ВРП не лише в письмовій, а й в електронній формі через модуль «Електронний кабінет» підсистеми «Електронний суд» або надсилати на офіційну електронну адресу Ради.

ВРП спільно з Консультативною місією Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України розробила уніфіковані рекомендації для усіх судів України щодо безпечної роботи в умовах карантину, відповідне рішення ухвалено на засіданні Ради 1 квітня 2021 року.