Головний зміст

financeКатастрофічне недофінансування судової влади у 2020 році і повторення аналогічної ситуації на початку 2021 року стало черговим випробуванням. У судах елементарно не вистачає коштів не лише для надсилання судових повісток та копій судових рішень учасникам процесу, а й на оплату праці працівників апаратів судів.

Про це зазначає Громадська організація «Спілка юристів Одеської області» у зверненні до Вищої ради правосуддя з приводу ситуації, що склалась з неналежним фінансуванням судів та критично низькою оплатою праці працівників апаратів судів міста Одеси та Одеської області.

«Суди Одеського регіону вимушені тривалий час працювати в умовах відсутності коштів на оплату поштових послуг, телефонного зв’язку, паперу тощо», – зазначає Спілка юристів Одеської області.

«Низькі заробітні плати працівників апаратів судів призводять до відтоку досвідчених фахівців, що в подальшому унеможливить здійснення правосуддя на належному рівні», – застерігають представники ГО.

Громадська організація також відзначає, що робота працівників апаратів судів оцінюється державою нижче, ніж праця некваліфікованого робітника.

При цьому в Одеській області проживає 1789013 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що недофінансування судової влади є прямим втручанням у її незалежність і, як наслідок, позбавляє громадян доступу до правосуддя.

Закликаємо органи виконавчої та законодавчої̈ влади об’єднати зусилля задля:

відновлення гарантованого належного фінансування потреб судів;

недопущення відтоку кваліфікованих кадрів із судової̈ системи;

недопущення припинення роботи судових установ та порушення права громадян на доступ до правосуддя.

Нагадаємо, що на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів, яка акумулює інформацію з усіх областей України щодо проблем фінансування судів та наочно демонструє кількість та зміст таких листів. Мапа й надалі щомісяця буде оновлюватись.

Як повідомлялось, ВРП неодноразово заявляла про недостатність коштів, передбачених Держбюджетом-2021 для фінансування судової системи, та зверталася до Міністерства фінансів, Комітету ВРУ з питань бюджету, Комітету ВРУ з питань правової політики із проханням забезпечити критично необхідні видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».