Головний зміст

vrp logo wight1. Друга Дисциплінарна палата ВРП притягнула до дисциплінарної відповідальності суддю Дарницького районного суду міста Києва 

Розглянувши дисциплінарну справу стосовно судді Дарницького районного суду міста Києва Андрія Скуби, Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 12 квітня 2021 року вирішила притягнути суддю до дисциплінарної відповідальності та застосувати до нього дисциплінарне стягнення у виді попередження.

Друга Дисциплінарна палата ВРП відкрила дисциплінарне провадження стосовно судді Андрія Скуби за фактами неодноразового звільнення осіб від адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення (керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції).

Дисциплінарна палата дійшла висновку, що звільнення суддею від покарання осіб, які вчинили вказане правопорушення, що становить підвищену суспільну небезпечність, без наведення вмотивованих підстав свідчить про те, що такі дії судді завдали шкоди авторитету правосуддя.

2. ВРП звільнила у відставку трьох суддів

13 квітня 2021 року на засіданні Вищої ради правосуддя розглянуто матеріали щодо звільнення суддів за загальними обставинами, а саме у зв’язку з поданням заяви про відставку.

Вища рада правосуддя ухвалила звільнити у відставку:

Щербак Юлію Василівну – з посади судді Олександрівського районного суду Донецької області;

Орлянську Валентину Іванівну – з посади судді Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ;

Зубця Юрія Григоровича – з посади судді Подільського районного суду міста Києва.

3. ВРП наполягає на перегляді Держбюджету з метою виділення додаткових коштів на потреби судів

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький та член Вищої ради правосуддя Олег Прудивус під час чергового засідання робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, наголосили на необхідності термінового внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» у частині розподілу видатків на забезпечення здійснення правосуддя та функціонування органів і установ системи правосуддя задля уникнення колапсу через недостатнє фінансове забезпечення системи правосуддя.

Наразі органи суддівського врядування вживають усіх можливих заходів для стабілізації фінансової ситуації шляхом перерозподілу наявних коштів. Олексій Маловацький зазначив, що питання про погодження перерозподілу бюджетних видатків у порядку, запропонованому Державною судовою адміністрацією України, внесено до порядку денного засідання ВРП 13 квітня 2021 року. Загальна сума коштів, запропонованих до перерозподілу, разом із нарахуваннями становить 173 мільйони 335 тисяч гривень.

4. Через недофінансування Баглійського районного суду міста Дніпродзержинська з лютого 2021 року зупинено розгляд кримінальних справ

У Баглійському районному суді міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області виникла критична ситуація з відсутністю теплопостачання. У зв’язку з низькою температурою у приміщенні суду припинено конвоювання та тримання в суді обвинувачених до усунення недоліків із централізованим опаленням.

Наразі доставлення обвинувачених батальйоном конвойної служби здійснюється тільки для продовження строку тримання під вартою. У судові засідання з розгляду кримінальних проваджень обвинувачених не доставляють.

Територіальним управлінням Державної судової адміністрації України у Дніпропетровській області було розпочато встановлення індивідуального опалення, однак ремонтні роботи й досі не завершені і, як наслідок, суд залишився без тепла.

Пунктами 8, 16 Інструкції з організації конвоювання та тримання в судах обвинувачених (підсудних), засуджених за вимогою судів, затвердженою спільним наказом Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Верховного Суду України, Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, Державної судової адміністрації України, Генеральної прокуратури України від 26 травня 2015 року № 613/785/5/30/29/67/68, визначений вичерпний перелік підстав для припинення обслуговування суду. З-поміж наведених підстав відсутня така умова, як температурний режим, який має бути у приміщенні конвойного наряду та камерах для затриманих і взятих під варту осіб.

У зв’язку із цим для забезпечення права кожного на справедливий суд відповідно до чинного законодавства України, на виконання статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод Вища рада правосуддя звернулась:

до Національної поліції України із проханням вирішити проблему щодо відновлення конвоювання та тримання в суді обвинувачених, які перебувають під вартою;

до Державної судової адміністрації України із проханням забезпечити належне фінансування для відновлення призупиненого розгляду кримінальних справ.

5. Вживши вимушений захід, ВРП погодила перерозподіл видатків між судами для виплати зарплати працівникам апаратів

З метою забезпечення більш рівномірного розподілу бюджетних коштів для виплати заробітної плати працівникам апаратів судів Вища рада правосуддя прийняла рішення погодити перерозподіл бюджетних видатків Державного бюджету за КЕКВ 2111 («Заробітна плата») та КЕКВ 2120  («Нарахування на оплату праці») в розрізі судів згідно з додатком до листа Державної судової адміністрації України від 9 квітня 2021 року № 11-7312/21.

Перерозподіл бюджетних асигнувань здійснюватиметься в розрізі судів з урахуванням основних складових заробітної плати та стимулюючих виплат у розмірі 50 %. Зокрема, у тих судах, де наявний надлишок відповідних бюджетних асигнувань, працівникам апаратів забезпечуватиметься виплата основних складових заробітної плати та стимулюючих виплат у розмірі 50 %. При цьому кошти, які перевищують суму, необхідну для виплат у вказаному обсязі, будуть направлені тим місцевим загальним судам, у яких річний фонд оплати праці не забезпечений навіть основними складовими заробітної плати (оклад, доплати за ранг і вислугу років). Загальна сума коштів, запропонованих до перерозподілу, разом із нарахуваннями становить 173 мільйони 335 тисяч гривень.

Цей вимушений захід реагування не зможе вирішити фінансові проблеми судів. Перерозподіл не забезпечує в повному обсязі виплату основних складових заробітної плати працівникам апаратів у всіх судах. Для забезпечення фонду обов’язкових виплат потрібно 2 мільярди 909,3 мільйона гривень, а фактичний фонд (включаючи кошти, які перерозподіляються) становить 2 мільярди 856,5 мільйона гривень. Тож існує критична потреба у внесенні змін до Держбюджету та дофінансуванні судів.

6. Двох суддів у відставці нагороджено відзнаками Вищої ради правосуддя

За значний особистий внесок у діяльність і розвиток судової влади України, втілення принципів верховенства права та захист прав, свобод, законних інтересів людини і громадянина та з нагоди 65-річчя від дня народження Вища рада правосуддя вирішила нагородити двох суддів у відставці нагрудним знаком «Відзнака Вищої ради правосуддя».

Нагороди отримали судді Апеляційного суду Одеської області у відставці Бритков Сергій Іванович та Берназ Віктор Андрійович.

7. З початку року Вища рада правосуддя розглянула 3357 дисциплінарних скарг

Протягом I кварталу 2021 року до Вищої ради правосуддя надійшло 3063 скарги щодо дисциплінарного проступку судді.

Упродовж цього періоду Дисциплінарними палатами та членами ВРП повністю завершено розгляд 3357 дисциплінарних скарг (у тому числі тих, що надійшли в попередні роки).

За результатами розгляду дисциплінарних скарг Дисциплінарними палатами ухвалено:

80 рішень про повернення дисциплінарних скарг ухвалами Дисциплінарних палат;

204 рішення про відмову у відкритті дисциплінарних справ;

59 рішень про відкриття дисциплінарної справи;

26 рішень про відмову у притягненні суддів до дисциплінарної відповідальності та закриття дисциплінарного провадження.

За результатами розгляду дисциплінарних справ у І кварталі 2021 року Дисциплінарними палатами прийнято 37 рішень про притягнення до дисциплінарної відповідальності 43 суддів.

8. Протягом I кварталу 2021 року Вища рада правосуддя звільнила 41 суддю

Із січня по березень 2021 року Вища рада правосуддя прийняла рішення про звільнення 41 судді.

За загальними обставинами звільнено 34 судді: 33 – у зв’язку з поданням заяви про відставку, 1 – у зв’язку з поданням заяви про звільнення за власним бажанням; 0 – у зв’язку з неспроможністю виконувати повноваження за станом здоров’я.

За особливими обставинами звільнено 7 суддів: 6 – за вчинення істотного дисциплінарного поступку, 1 – внаслідок визнання його за результатами кваліфікаційного оцінювання таким, що не відповідає займаній посаді; 0 – у зв’язку з порушенням вимог щодо несумісності.

9. Правовий комітет рекомендував ухвалити в цілому законопроєкт щодо поетапного впровадження ЄСІТС

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький, члени Ради Лариса Швецова і Оксана Блажівська взяли участь у обговоренні законопроєктів під час засідання Комітету ВРУ з питань правової політики.

Олексій Маловацький зазначив, що ухвалений у першому читанні законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення поетапного впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи» № 3985 є  актуальним. За його словами, ухвалення проєкту дасть змогу унормувати застосування у судах підсистеми «Електронний суд», завдяки чому буде налагоджено обмін документами дистанційно і громадяни, які звертаються до суду, не змушені будуть долати значні відстані в умовах карантину. Водночас виконувач обов’язків Голови ВРП зауважив, що необхідно передбачити обов’язкове зберігання у паперовому вигляді документів судової справи у одному екземплярі.

Лариса Швецова нагадала, що Положення про ЄСІТС має затвердити ВРП.

Члени ВРП також висловилися на підтримку законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони» № 3935, розробленого з метою врегулювання правових засад організації проходження служби у Службі судової охорони. Ним пропонується поширити на співробітників Служби судової охорони особливого порядку військового обліку, встановленого для поліцейських, осіб начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Парламенту прийняти законопроєкти № 3985 і № 3935 у другому читанні та в цілому у редакції, запропонованій Комітетом.

10. ВРП внесе Президентові України подання про призначення судді до Автозаводського районного суду міста Кременчука

15 квітня 2021 року Вища рада правосуддя прийняла рішення внести Президентові України подання про призначення АЛЕКСАШИНОЇ Наталії Сергіївни на посаду судді Автозаводського районного суду міста Кременчука Полтавської області.

Наталія Алексашина є однією із 467 кандидатів, рекомендованих на посади суддів, із відборів 2012, 2013, 2017 років.

Вища рада правосуддя, починаючи з 27 квітня 2020 року, ухвалила внести Президентові України подання про призначення 450 кандидатів, які претендують на зайняття вакантних посад суддів у місцевих загальних судах, із числа рекомендацій вказаних відборів.

11. Розпочалася процедура відрядження суддів до Другого апеляційного адміністративного суду

До Вищої ради правосуддя надійшло повідомлення Державної судової адміністрації України про наявність підстав для відрядження суддів до Другого апеляційного адміністративного суду у зв’язку з виявленням у ньому надмірного рівня судового навантаження.

У період відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів України рішення про відрядження судді ухвалюється Радою на підставі повідомлення ДСА України.

Відповідно до рішення від 13 квітня 2021 року № 817/0/15-21 Вища рада правосуддя оголошує про початок процедури відрядження суддів до іншого суду того самого рівня і спеціалізації для здійснення правосуддя, а саме 6 суддів до Другого апеляційного адміністративного суду.

Судді, які виявили бажання бути відрядженими до вказаного суду, повинні протягом десяти днів (з дня оголошення про початок процедури відрядження суддів) подати до Вищої ради правосуддя документи.

Детальніше тут.

12. Діяльність секретаріату ВРП за I квартал 2021 року у цифрах

Протягом січня – березня 2021 року секретаріатом Вищої ради правосуддя розглянуто 761 звернення: 654 – від фізичних осіб, 69 – від юридичних осіб, 28 – від народних депутатів України та комітетів Верховної Ради України, 10 – від обʼєднань громадян, а також 167 запитів на інформацію.

За перші три місяці 2021 року підготовлено 6355 супровідних листів про надіслання до відповідних установ, суддям, скаржникам копій  актів, прийнятих Вищою радою правосуддя, Дисциплінарними палатами ВРП та членами Ради, видано 10835 копій актів ВРП та її органів, здійснено сканування 92 томів справ.

Підготовлено та розміщено на офіційному вебсайті ВРП 205 новин, 57 анонсів, 55 оперативних результатів розгляду питань порядку денного засідань, 744  акти Вищої ради правосуддя.

Детальніше тут.

13. Служба судової охорони прозвітувала ВРП про свою діяльність у 2020 році

Вища рада правосуддя заслухала Звіт Голови Служби судової охорони Валерія Бондаря про діяльність Служби та реалізацію у 2020 році Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року.

У Звіті зазначено, що протягом 2020 року завершено формування у 24 областях України територіальних управлінь ССО, проведено заходи щодо укомплектування їх співробітниками. Станом на 31 грудня 2020 року укомплектованість ССО становила 62 % (працевлаштовано 5 007 осіб, затверджена штатна чисельність 8 053 одиниць).

У 2020 році Службою взято під охорону 277 об’єктів системи правосуддя, розміщених у 299 будівлях (у 2019 році взято під охорону 191 об’єкт). Станом на кінець 2020 року забезпечено охороною 468 об’єктів системи правосуддя, що на 63 об’єкти більше, ніж заплановано на 2020 рік Стратегією розвитку Служби судової охорони до 2022 року. Понад 1430 співробітників ССО щодня залучалися для забезпечення охорони і підтримання громадського порядку в судах, органах і установах системи правосуддя, з них понад 460 – для здійснення добового чергування. Новостворені підрозділи швидкого реагування територіальних управлінь ССО із червня 2020 року залучалися для посилення служби під час 480 судових засідань з розгляду резонансних справ.

Вища рада правосуддя взяла до відома Звіт про діяльність Служби судової охорони та реалізацію у 2020 році Стратегії розвитку Служби судової охорони до 2022 року, а також звернула увагу Голови ССО на необхідність неухильного забезпечення підтримання громадського порядку в судах, охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя та завершення у 2021 році взяття під охорону решти об’єктів органів системи правосуддя.

Детальніше тут.

"Юридическая практика"