Головний зміст

vrp logo wightВища рада правосуддя наголосила т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України Людмилі Гізатуліній на потребі вжиття всіх можливих заходів задля забезпечення прозорості бюджетного процесу, рівномірного та справедливого розподілу наявного фінансового ресурсу між розпорядниками бюджетних коштів. А також звернула увагу на необхідність подання Вищій раді правосуддя для затвердження нормативів кадрового, фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів.

Про це йдеться у рішенні, ухваленому за результатами розгляду Звіту т. в. о. Голови Державної судової адміністрації України про діяльність ДСА України у 2020 році. Рада взяла Звіт до відома.

У ВРП зазначили, що рішенням від 23 квітня 2020 року № 1052/0/15-20 «Про звіт Голови Державної судової адміністрації України» Рада звернула увагу Голови ДСА України на необхідність у найкоротші строки:

доопрацювати та надати на затвердження проєкт Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему; впровадити ЄСІТС;

розробити нормативи кадрового, фінансового, матеріально-технічного та іншого забезпечення судів та подати їх на затвердження.

Разом із тим, у Звіті відсутня інформація щодо вжитих ДСА України заходів протягом 2020 року для розробки нормативів забезпечення судів та визначення кількості суддів.

Слід зазначити, що Голова ДСА України листом від 29 квітня 2020 року № 15-8611/20 звернувся до ВРП щодо затвердження, з-поміж іншого, нормативів фінансового планування, аналізу ефективності діяльності суду, згідно додатку 7 до вказаного листа. У подальшому, ДСА України зазначений лист було відкликано. Нових нормативів фінансового забезпечення до ВРП не надходило.

18 березня 2021 року Рада звернулася до ДСА України з пропозицією якнайшвидше розробити та подати на затвердження нормативи фінансового та матеріально-технічного забезпечення судів.

20 липня 2020 року до ВРП надійшов лист ДСА України № 15-14193/20 з доопрацьованими матеріалами дослідження щодо показників середньої тривалості розгляду судових справ у частині визначення коефіцієнтів складності судової справи в розрізі спеціалізації та інстанційності судів. Ураховуючи, що показники середнього часу, необхідного для розгляду судових справ, можуть бути використані для визначення нормативної чисельності суддів та слугувати підставою для визначення пріоритетів фінансового забезпечення судової влади та її незалежності, 24 листопада 2020 року Вищою радою правосуддя прийнято рішення № 3237/0/15-20, яким рекомендовано ДСА України та Раді суддів України застосовувати показники середньої тривалості розгляду судових справ при ухваленні рішень та здійсненні заходів з питань організаційного забезпечення діяльності судів.

2 квітня 2021 року надійшов лист ДСА України від 1 квітня 2021 року № 11-6446/21 з доданими на затвердження проєктом нормативів забезпечення судів засобами інформатизації та ліцензійним програмним забезпеченням, нормативами співвідношення кількості працівників апарату суду до кількості суддів, а також висловлено прохання затвердити «Нормативний час роботи судді» — 215 днів та погодити розраховану нормативну кількість суддів у судах в розрізі юрисдикцій, і додано проєкт Методики визначення граничної кількості суддів у судах. Водночас щодо нормативів фінансового забезпечення зазначено, що вказане питання наразі опрацьовується ДСА України спільно з Міністерством фінансів України і після здійснення відповідних розрахунків проєкт нормативів фінансового забезпечення судів буде додатково надано Вищій раді правосуддя.

Щодо Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи варто зазначити, що у Звіті вказано, що протягом 2020 року вжито ряд нормотворчих, договірних та технічних заходів з метою продовження процесу побудови ЄСІТС, з-поміж яких затвердження плану заходів із забезпечення створення та функціонування ЄСІТС у новій редакції, розробка проєктів Техніко-економічного обґрунтування побудови ЄСІТС та Технічного завдання на створення ЄСІТС у частині загальнотехнічних рішень та технічних (функціональних) вимог до компонентів ЄСІТС, доопрацювання проєкту Положення про ЄСІТС, запровадження підсистем «Електронний суд» та «Електронний кабінет» у дослідну експлуатацію, а також впровадження програмного забезпечення системи відеоконференцзв’язку, яке забезпечує можливість дистанційної участі сторін у судових засіданнях у режимі відеоконференції поза межами приміщення суду та підтвердження (ідентифікацію) особи учасника справи з використанням електронного підпису тощо.

12 червня 2020 року до Вищої ради правосуддя надійшов лист ДСА України від 12 червня 2020 року № 15-11701/20, яким спрямовано доопрацьований проєкт Положення про ЄСІТС.

Наразі Вища рада правосуддя очікує висновок щодо проєкту Положення про ЄСІТС від Ради суддів України.

Крім того Звіт не містить відомостей щодо діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та діяльності Національної школи суддів України. Разом із тим інформація щодо діяльності та конкретних напрямів і обсягів використання бюджетних коштів Національною школою суддів України висвітлена в «Інформаційно-аналітичному звіті про діяльність Національної школи суддів України у 2020 році», який надіслано Вищій раді правосуддя 5 січня 2021 року.

Людмила Гізатуліна зазначила, що основними й незмінними пріоритетами діяльності ДСА України на найближче майбутнє залишаються: належне фінансове забезпечення діяльності судів, інших органів та установ у системі правосуддя; вирішення питань забезпечення судів належними власними приміщеннями; забезпечення судів засобами інформатизації та впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. Після представлення звіту вона відповіла на додаткові запитання членів Вищої ради правосуддя.

Відеозапис представлення Звіту ДСА України за 2020 рік.