Головний зміст

femida 300x240Через критичне недофінансування судової влади висококваліфіковані працівники змушені звільнятися, що може негативно вплинути на ефективність роботи судів, а отже, і на доступ громадян до правосуддя, оперативність розгляду справ та матеріалів.

 

 

 

Про це зазначає профспілкова організація працівників судової системи Вінницької області «Феміда» у зверненні до Вищої ради правосуддя з приводу ситуації, яка склалась у зв’язку з неналежним фінансуванням судів та низькою оплатою праці працівників апаратів судів Вінницької області.

 «За весь час більш ніж 15-річної діяльності профспілкової організації на сьогодні склалася найгірша ситуація з оплатою праці працівників апарату суду», – наголошують працівники судової системи Вінниччини.

У профспілці «Феміда» вважають, що вже другий рік поспіль через катастрофічне недофінансування судової влади працівники апаратів судів, які мають одну або дві вищих освіти та несуть високу відповідальність, виконуючи професійні обов'язки, мають принизливо низьку заробітну плату нарівні з некваліфікованими працівниками.

Профспілка зазначає, що без працівників апарату суду, на яких покладено завдання організаційного забезпечення роботи суду та певні процесуальні функції, судова реформа приречена на провал.

При цьому в Вінницькій області проживає 1228296 осіб, які є потенційними користувачами судових послуг.

Вища рада правосуддя вкотре наголошує, що недофінансування судової влади є прямим втручанням у її незалежність і, як наслідок, позбавляє громадян доступу до правосуддя.

Закликаємо органи виконавчої та законодавчої̈ влади об’єднати зусилля задля:

відновлення гарантованого належного фінансування потреб судів;

недопущення відтоку кваліфікованих кадрів із судової̈ системи;

недопущення припинення роботи судових установ та порушення права громадян на доступ до правосуддя.

Нагадаємо, що на офіційному вебсайті Вищої ради правосуддя розміщена інтерактивна онлайн-мапа звернень щодо проблем фінансування судів, яка акумулює інформацію з усіх областей України щодо проблем фінансування судів та наочно демонструє кількість та зміст таких листів. Мапа й надалі щомісяця буде оновлюватись.

Як повідомлялось, ВРП неодноразово заявляла про недостатність коштів, передбачених Держбюджетом-2021 для фінансування судової системи, та зверталася до Міністерства фінансів, Комітету ВРУ з питань бюджету, Комітету ВРУ з питань правової політики із проханням забезпечити критично необхідні видатки за бюджетною програмою «Забезпечення здійснення правосуддя місцевими, апеляційними судами та функціонування органів і установ системи правосуддя».