Головний зміст

courtroom 300x24018 травня 2021 року Велика Палата Верховного Суду задовольнила заяву про перегляд судових рішень на підставі рішення ЄСПЛ у справі «Чернега та інші проти України» (від 18 вересня 2019 року, заява № 74768/10).

 

 

 

 

Місцевий суд визнав заявника, який брав участь у протестах проти вирубування дерев у центральному парку в м. Харкові, винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 185 КУпАП, та наклав на нього стягнення у виді адміністративного арешту строком на 15 діб. Апеляційний суд зменшив цей строк до 9 діб.

У своєму рішенні ЄСПЛ вказав на порушення права заявника на справедливий суд та мирні зібрання.

Велика Палата ВС скасувала рішення місцевого та апеляційного судів і закрила провадження у справі у зв’язку з відсутністю в діях заявника складу адміністративного правопорушення.

(Постанова ВП ВС від 18 травня 2021 року у справі № 3-3133/10)

Того ж дня Касаційний адміністративний суд у складі ВС переглянув у касаційному порядку справу № 420/6019/19 за позовом фізичних осіб, котрі просили зобов’язати Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України прийняти рішення про безоплатну передачу до комунальної власності територіальної громади м. Одеси гуртожитку для подальшої приватизації цього житлового будинку.

Верховний Суд залишив у силі рішення суду апеляційної інстанції, який задовольнив позов, визнав протиправною бездіяльність Мінекономрозвитку щодо неприйняття рішення про передачу спірного будинку в м. Одесі,  зобов’язав Фонд державного майна України прийняти рішення про безоплатну передачу до комунальної власності територіальної громади м. Одеси об’єкта державного житлового фонду – цього гуртожитку разом з об’єктами інженерної інфраструктури. Суд також зобов’язав Одеську міськраду та її виконком вжити передбачених приписами п. 51 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статтями 4-1, 6, 7 Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» заходів, які спрямовані на виконання вимог законодавства щодо прийняття в комунальну власність цього будинку.

Колегія суддів КАС ВС дійшла висновку, що обраний апеляційним судом спосіб захисту прав позивачів є ефективним і таким, що спрямований на захист житлових прав позивачів, які не можуть бути реалізовані через протиправну бездіяльність відповідачів.

(Постанова КАС ВС від 18 травня 2021 року у справі № 420/6019/19)

20 травня Касаційний кримінальний суд у складі ВС залишив без задоволення касаційну скаргу захисника на ухвалу апеляційного суду щодо чоловіка, визнаного винним у тому, що навесні 2019 року він умисно жорстоко поводився з собакою, що призвело до загибелі тварини. За вчинене кримінальне правопорушення особа була засуджена до 5 років позбавлення волі.

(Постанова ККС ВС від 20 травня 2021 року у справі № 127/29538/19 (провадження № 51-6355км20)