Головний зміст

1707150t81h721fОмбудсмен та Українська Гельсінська спілка з прав людини виступили з ініціативою провести інвентаризацію умов тримання засуджених та взятих під варту осіб. Таку пропозицію вони висловили у своєму зверненні до Прем'єр-міністра України та Міністра юстиції.
 
 
 
 
 
 
За її результатами вони пропонують скласти перелік закладів з найгіршими умовами і відповідно до цього розробити план будівництва нових закладів. Вони наголосили, що підтримують прагнення Уряду розпочати реформування пенітенціарної системи в Україні, зокрема в частині вжиття заходів щодо перенесення окремих слідчих ізоляторів, умови в яких не відповідають сучасним стандартам, до нових будівель.
 
В контексті запланованого реформування Державної пенітенціарної служби та з метою належного забезпечення конституційних прав та свобод осіб, які тримаються в пенітенціарних закладах, запропоновано вжити таких заходів:
 
1. Провести комплексну інвентаризацію умов тримання засуджених та взятих під варту осіб із залученням експертів неурядових правозахисних організацій та представників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.
2. За результатами інвентаризації скласти перелік установ, умови тримання в яких є найгіршими. З урахуванням найкращого світового досвіду в сфері забезпечення прав та свобод засуджених та взятих під варту осіб розробити План будівництва нових закладів, залучивши до цього процесу провідних міжнародних та національних експертів.
3. Забезпечити належне фінансування заходів, пов’язаних із будівництвом нових пенітенціарних установ, з державного та місцевих бюджетів, а також шляхом залучення коштів міжнародних донорських організацій.
4. Не допустити ліквідації жодного слідчого ізолятора доти, доки не буде побудовано та здано в експлуатацію відповідні нові установи попереднього ув’язнення.