Головний зміст

sud54677568768965959Київський районний суд міста Одеси виправдав двох обвинувачених у вчиненні злочинів, передбачених п.п.6, 12 ч.2 ст.115, ч.4 ст.187 КК України за недоведеністю їх участі у вчиненні цих злочинів.

 

 

 

Так, згідно обвинувального акту, обвинувачена запропонувала своєму знайомому скоїти розбійний напад та умисне вбивство жінки-стоматолога для того, щоб в подальшому заволодіти майном, що знаходиться за місцем проживання останньої. Після того, як чоловік прийняв цю пропозицію обвинуваченими був розроблений детальний план скоєння зазначених злочинів.

29 грудня 2010 року обвинувачені, знаючи про те, що жінка в квартирі знаходиться одна, прибули до вхідних дверей парадної будинку. Враховуючи те, що жінка була добре знайома з обвинуваченою, вона відчинила двері.

Увійшовши в квартиру, обвинувачений дістав з кишені ніж, яким став навмисно наносити жінці множинні удари ножем в область грудної клітки від яких вона померла на місці. Переконавшись, що жінка не подає ознак життя, обвинувачений перетягнув її тіло з коридору в одну з кімнат квартири.

Після цього обвинувачені заволоділи її майном, серед якого велика кількість ювелірних прикрас та покинули квартиру.

Колегія суддів у новому складі, безпосередньо дослідивши в судовому засіданні надані прокурором і захисниками докази, розглянувши більше 75 клопотань сторони захисту, дійшла однозначного висновку про те, що участь обвинувачених у скоєнні злочинів, передбачених п.п.6, 12 ч.2 ст.115, ч.4 ст.187 КК України, не доведена.

Так, обвинувачений в судовому засіданні себе винним не визнав, повністю змінив свої покази, надані ним під час досудового розслідування, якими він викривав себе і обвинувачену в скоєнні злочинів. Обвинувачений заявив про застосування щодо нього після затримання фізичного насильства і тортур, тримання протягом двох днів у відділі поліції без їжі і відпочинку, під впливом яких він був вимушений обмовити себе та підсудну у скоєнні злочинів.

Колегія суддів, дослідивши матеріали кримінального провадження, оголосивши в судовому засіданні покази підозрюваного і обвинуваченого, які він давав на досудовому слідстві, допитавши свідків, потерпілих та підсудних, прийшла до висновку про те, що заяви обвинуваченого про застосування до нього працівниками міліції фізичного насильства і тортур для отримання зізнавальних показів, а також інших порушень права його на захист заслуговують на увагу і не є голослівними.

Обвинувачена зазначила, що знайома з покійною і членами її родини більше 20 років, вона підтримувала з нею дружні стосунки, неодноразово бувала у неї в квартирі. Мотиву для скоєння злочину в неї не було, свою провину не визнає.

Судом в рамках розгляду вказаного кримінального провадження встановлено, що уповноважені особи правоохоронних органів не дотримувались законності, не забезпечили ефективне досудове розслідування та не дотримувались належної правової процедури.

Колегією суддів також було визнано недопустимими ряд доказів.

Таким чином, суд виправдав обвинувачених у вчиненні злочинів, передбачених п.п.6, 12 ч.2 ст.115, ч.4 ст.187 КК України за недоведеністю їх участі у вчиненні цих злочинів.

Зазначимо, що вирок суду не набрав законної сили.