Головний зміст

450 500 books news koziakovПро це у своєму інтерв’ю заявив голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Первинне кваліфікаційне оцінювання суддів почнеться вже через місяць. Проте представники суддівського співтовариства досі губляться в здогадах, як, коли і де воно буде проходити, якими будуть завдання, і головне - чи не перетвориться процедура оцінювання в кампанію по звільненню неугодних. 
 
- Нещодавно ВККС опублікувала заяву, в якій повідомила, що суди не надають Комісії дані про внутрішньої спеціалізації суддів, хоча мали це зробити протягом 10 днів. Чи не затягнеться це в черговий раз початок первинного оцінювання?
 
- Процедура первинного оцінювання відбудеться обов'язково. Перша група суддів з 20 осіб буде проходити оцінювання 17 лютого. Це точна дата.
 
- Хто буде в цій першій групі?
 
- Це будуть судді, що претендують на посаду судді безстроково і написали відповідні заяви. Ми вже обробили 101 таку заяву.
 
- Де буде проходити сама процедура оцінювання?
 
- Вона проходитиме в Києві, безпосередньо в будівлі ВККС на вул. Механізаторів, 9. Всі судді, що проходять оцінювання, будуть зведені в групи по 20 чоловік і в такому порядку будуть його проходити.
 
- Спочатку передбачалося, що першими первинне оцінювання проходитимуть все-таки судді Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів. Чому у результаті вирішили відмовитися від цієї ідеї?
 
- Такий порядок був передбачений перехідними положеннями Закону «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12.02.2015. Але терміни їх дії минули 28 вересня минулого року. Провести оцінювання у такому порядку не вдалося, оскільки аж до грудня йшли переговори з Радою суддів України. Щоб колишній порядок діяв, необхідно, щоб парламент продовжив термін дії Закону «Про забезпечення права на справедливий суд».
Загальне число суддів Верховного Суду та вищих спеціалізованих судів невелика - близько 330 осіб. Частина з них вже написали заяви про відставку, тому фактично проходити первинне оцінювання будуть ще менше людей. Значно більшою проблемою є проведення оцінювання декількох тисяч суддів апеляційних судів і судів першої інстанції.
 
- Чи будуть допущені до проходження оцінювання судді, на яких було подано безліч скарг, на яких в ВККС відкриті дисциплінарні справи, або ті, хто мають проблеми з правоохоронними органами?
 
- Будуть. Первинне оцінювання, як відомо, складається з двох етапів - іспиту та дослідження суддівського досьє. Кількість скарг на суддю ще ні про що не говорить. Значення матиме кількість рішень ВККС по залученню конкретного судді до дисциплінарної відповідальності. Це буде враховуватися вже при проходженні суддею другого етапу оцінювання та відповідного співбесіди з ним.
 
- Як може вплинути на результати оцінювання кожен його етап? Наприклад, чи буде рекомендовано звільнити суддю, якщо він добре здав іспит, але провалив процедуру дослідження досьє і співбесіду?
 
- Все буде оцінюватися за сукупністю факторів.
- Чи розроблені вже остаточні варіанти завдань для оцінювання? Чи можна з ними ознайомитися заздалегідь?
 
- Перша частина завдань буде складатися з усталених правових позицій Верховного Суду. Ці правові позиції, як і рішення Європейського суду з прав людини, будуть розміщені на нашому сайті. Що стосується практичних завдань, то їх варіанти викладені на сайт не будуть. Судді отримуватимуть ці завдання при безпосередній зустрічі з членами комісії.
 
- А як бути з ситуаціями, коли правові позиції Верховного Суду суперечать один одному?
 
- Головне, щоб суддя ці позиції знав, як і те, що вони суперечать один одному. Іншого від нього не буде потрібно.
- Якщо всі суперечності між ВККС і Радою суддів подолані, навіщо в грудні знадобилося створювати спільну робочу групу?
 
- Деякі моменти оцінювання ще можуть поліпшуватися. Думаю, в лютому ми почнемо процедуру первинного оцінювання, отримаємо перший досвід, а потім проаналізуємо ситуацію на предмет того, що у нас було зроблено невдало.
 
 
- У які терміни ВККС планує провести оцінювання всього суддівського корпусу?
 
 
- Я так далеко не заглядаю, і відповідні підрахунки ми не проводили. Поки ми хочемо подивитися, як пройде оцінювання першої сотні суддів, а далі будемо діяти, виходячи з розробленого графіка.
 
Джерело: http://sud.ua/