Головний зміст

vrp logo wightТакі дані наведені в інформаційно-аналітичній довідці про діяльність Вищої ради правосуддя, Дисциплінарних палат Вищої ради правосуддя та секретаріату Вищої ради правосуддя за січень – червень 2021 року.

 

 

 

 

Із початку року до ВРП надійшло 152 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. З урахуванням повідомлень, які надійшли в попередні періоди, у першому півріччі Рада розглянула 163 повідомлення.

За результатами розгляду 51 повідомлення про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя ухвалено 31 рішення про вжиття заходів реагування (звернення до прокуратури та органів правопорядку стосовно надання інформації про розкриття та розслідування злочинів; внесення до відповідних органів чи посадових осіб подання про виявлення та притягнення до встановленої відповідальності осіб, якими вчинено дії або допущено бездіяльність, тощо).

Розглянувши 112 повідомлень суддів, Рада ухвалила 23 рішення про затвердження 103 висновків членів ВРП про відсутність підстав для вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Загалом у 2020 році до ВРП надійшло 341 повідомлення про втручання у професійну діяльність суддів щодо здійснення правосуддя та дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя. Про це йдеться в Інформаційно-аналітичному звіті про діяльність Вищої ради правосуддя у 2020 році.

Нагадаємо, до повноважень Вищої ради правосуддя статтею 131 Конституції України та статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» віднесено вжиття заходів щодо забезпечення авторитету правосуддя та незалежності суддів.

Згідно зі статтею 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» втручання у діяльність судді щодо здійснення правосуддя забороняється і має наслідком відповідальність, установлену законом. Суддя зобов’язаний звернутися з повідомленням про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя до Вищої ради правосуддя та до Генерального прокурора.