Головний зміст

financeЗа ініціативи Вищої ради правосуддя 13 липня 2021 року відбулася робоча нарада членів ВРП з очільниками Державної судової адміністрації України та Ради суддів України з метою невідкладного визначення першочергових кроків щодо підвищення обсягу видатків на виплату заробітної плати для працівників апаратів судів.

Член ВРП Олег Прудивус заначив, що розмір щомісячних виплат працівникам апарату суду має складатися із фіксованого посадового окладу та премій, встановлених відповідно до результатів роботи, оскільки підвищити рівень оплати праці працівників апаратів судів в умовах дефіциту фінансування судової влади за рахунок нестабільних стимулюючих виплат неможливо.

«Ці питання мають бути чітко визначені Законом України «Про судоустрій і статус суддів» і не повинні регулюватися Кабінетом Міністрів України», – наголосив Олег Прудивус.

Крім того, як зазначив член ВРП, про необхідність визначення єдиного підходу до нарахування захищених складових заробітної плати працівників апаратів судів зазначено у рішенні XVIII чергового з’їзду суддів України «Щодо критичного стану забезпечення судів, зміцнення незалежності суддів та захисту їх професійних інтересів».

За результатами наради учасники дійшли згоди про визначення шляхів врегулювання критичної ситуації щодо фінансування апаратів судів та вирішили:

внести на розгляд Робочої групи з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні, створеної у Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» для встановлення розміру посадових окладів державних службовців судів з метою подальшої законодавчої ініціативи;

внести пропозицію щодо визначення розрахунків заробітної плати працівникам апаратів судів з урахуванням стимулюючих виплат у розмірі не менш ніж 20 % посадового окладу;

передбачити розмір окладів працівників апаратів судів у Законі України «Про судоустрій і статус суддів»;

у разі внесення змін до Закону України «Про державну службу» в частині визначення окладів працівників апаратів судів врахувати особливості врегулювання Законом України «Про судоустрій і статус суддів» питання оплати праці вказаної категорії працівників;

переглянути розмір коефіцієнтів з оплати праці посадових окладів із визначенням коефіцієнтів для державних службовців судів.

Нагадаємо, Концепцією реформування системи оплати праці державних службовців, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України 27 травня 2020 року, передбачено, що система оплати праці державних службовців має відповідати, зокрема, таким принципам, як передбачуваність, справедливість, результативність, конкурентоспроможність.

Наразі до Вищої ради правосуддя за п’ять місяців 2021 року від місцевих та апеляційних судів надійшло понад 200 повідомлень про неналежне фінансування, зокрема в частині оплати праці працівників апаратів судів.

Участь у нараді взяли члени ВРП Олег Прудивус та Оксана Блажівська, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, т. в. о. Голови ДСА України Олексій Сальніков, заступник Голови ДСА України Людмила Гізатуліна.