Головний зміст

IMG 7149До Київського районного суду міста Одеси завітали представники Вищої Школи Права «Әділет» Каспійського університету Республіки Казахстан в рамках реалізації Другої міжнародної програми стажування «Правові системи сучасності: традиції та транзиції», організованої ЕПФ ОНУ ім.І.І.Мечникова.

 

Метою візиту став обмін досвідом в сфері тенденцій розвитку сучасних правових систем для більш глибокого розуміння особливостей організації судочинства в Україні.

IMG 7122

IMG 7139

IMG 7106

Гостей привітав голова суду Сергій Чванкін, судді Оксана Куриленко, Олена Коваленко та Ян Бескровний.

IMG 7101

IMG 7099

IMG 7100

Правникам з Казахстану розповіли про здійснення судочинства та організацію роботи в Київському районному суді міста Одеси, проекти, які реалізуються на базі суду та новації і реформи, які плануються реалізувати в Україні найближчим часом.

IMG 7195

Під час зустрічі обговорено досвід судової системи України у використання інформаційних технологій, в тому числі електронного документообігу, проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв'язку.

IMG 7157

IMG 7164

IMG 7162

У Республіці Казахстан існує окремий модуль системи електронного суду - «Судовий кабінет», за допомогою якого можна відправити позовну заяву до суду будь-якої інстанції, а також отримати копію судового рішення зі штрих-кодом, яка буде таку ж юридичну силу, як рішення суду в паперовій формі. Даний модуль є дуже зручним інструментом і користується великою популярністю.

IMG 7169

Розповіли гості і про процедуру медіації в Казахстані. Закон «Про медіацію» було ухвалено ще у 2011 році. Сферою застосування медіації є спори (конфлікти), які виникають, у тому числі з цивільних та інших правовідносин, за участю фізичних і (або) юридичних осіб, а також відносини, які виникають під час виконавчого провадження.

IMG 7170

При цьому, процедура медіації не застосовується до спорів (конфліктів), які виникають з цивільних та інших правовідносин, якщо однією із сторін є державний орган.

IMG 7206

Беззаперечно, конструктивний професійний діалог в умовах масштабних правових новацій в Україні і Казахстані стане запорукою для налагодження сталого партнерства та взаємодії. Колектив суду висловлює вдячність к.ю.н., доценту кафедри цивільно-правових дисциплін ОНУ імені І.І.Мечникова Вадиму Барському за організацію заходу.

 IMG 7214