Головний зміст

vrp logo wightПро це заявив виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час обговорення проєкту Звіту в межах моніторингу України Антикорупційною мережею Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Також він зазначив, що ВРП не може підтримати цей Звіт через наявність у ньому хибних тверджень.

25 жовтня 2021 року відбулось онлайн-обговорення проєкту Звіту щодо моніторингу України Антикорупційною мережею ОЕСР. Олексій Маловацький взяв участь в обговоренні, надав коментарі та зауваження в частині, присвяченій незалежності судової влади.

«Представлений проєкт Звіту містить велику кількість помилок, тверджень, які не відповідають законам України та реальним фактам. Це унеможливлює виконання основної функції моніторингу – надання адекватної оцінки ситуації. Адже на основі помилкових фактів ми дійдемо помилкових висновків», – зазначив Олексій Маловацький.

За його словами, основною проблемою є використання ненадійних джерел, протиріччя між змістом Звіту та законами України. Зокрема, в. о. Голови ВРП зазначив про такі невідповідності.

У Звіті вказується, що Вища рада правосуддя та Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) «не були незалежними» у звітний період.

«Незрозуміло, на яких даних або доказах базується таке твердження. Це є абсолютно неприпустимим. Окрім того, алогічною є будь-яка оцінка ВККСУ, тому що згідно із Законом № 193-ІХ ВККСУ не працює вже два роки. Видається дивним, що оцінюється робота органу, діяльність якого припинена. Також у зв’язку із прийняттям Закону № 193-ІХ не можуть бути розглянуті кадрові питання, оскільки відповідальною за призначення та звільнення суддів з посад є саме ВККСУ, а не ВРП, як зазначено у Звіті. ВРП може лише, як виняток, «не рекомендувати» суддю на посаду, але остаточні рішення приймає ВККСУ, яка наразі не працює», – додав він.

В. о. Голови ВРП зауважив, що внаслідок дії цього Закону судова система зазнала критичного кадрового дефіциту суддів. Зокрема, на сьогодні вісім судів не здійснюють правосуддя, через що обмежене конституційне право на звернення до суду близько ста тисяч осіб.

Наведені вище та інші зауваження Вищої ради правосуддя були надіслані для опрацювання, однак остаточний текст Звіту так і не був змінений.

Крім того, ВРП не була завчасно поінформована про хід попередніх етапів обговорення та змогла долучитися лише на фінальному етапі, оперативно надавши свої зауваження до документа.

Від України захід був організований Національним агентством з питань запобігання корупції.

Олексій Маловацький висловив занепокоєння щодо ситуації, яка склалася довкола обговорення Звіту, оскільки Вища рада правосуддя як конституційний орган судової влади не була запрошена до обговорення організатором – Національним агентством з питань протидії корупції. Вища рада правосуддя вважає, що таку взаємодію має забезпечувати Міністерство закордонних справ України, яке опікується питаннями міжнародної співпраці, про що до МЗС України буде надіслано відповідний лист із пропозицією включити до Звіту рекомендації ВРП.