Головний зміст

vartaКасаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду розглянув касаційні скарги захисників засуджених на вирок місцевого та ухвалу апеляційного судів у кримінальному провадженні за обвинуваченням двох осіб у службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 КК України).

 

 

Як установили суди, майстер дільниці з обслуговування житлового фонду та начальник цієї дільниці, будучи службовими особами, наділеними організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими обов’язками, для підтвердження виконання покарання засудженим у виді 120 годин громадських робіт склали та підписали офіційні документи – табелі виходу на роботу засудженого, зазначивши неправдиві відомості про відпрацювання останнім громадських робіт.

У касаційній скарзі захисники просили скасувати судові рішення щодо осіб і закрити кримінальне провадження за відсутністю в їхніх діяннях складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України.

ККС ВС залишив судові рішення без зміни, зазначивши таке.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, суд дійшов правильного висновку про те, що відповідно до наказів про призначення (переведення) і посадових інструкцій засуджені є службовими особами в розумінні визначення у примітці до ст. 364 КК України, які виконують організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції.

Також колегія суддів вважає обґрунтованими висновки місцевого суду про те, що табелі виходу на роботу засудженого є офіційними документами.

Так, відповідно до п. 6.4 Інструкції про порядок виконання покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та здійснення контролю щодо осіб, засуджених до таких покарань, затвердженої наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань МВС України від 19 грудня 2003 року № 270/1560, до обов’язків власника підприємства, установи організації або уповноваженого ним органу, на яких засуджені особи відбувають покарання у виді громадських робіт, належить ведення обліку та щомісячне інформування інспекції про кількість відпрацьованих засудженими особами годин та їх ставлення до праці.

Згідно з п. 7.2 зазначеної Інструкції залежно від часу роботи (навчання) засудженої особи на основній роботі та режиму роботи підприємства за місцем відбування покарання власником підприємства щомісячно складається графік відбування громадських робіт та заповнюється табель виходу на роботу (додаток 27 до цієї Інструкції).

Отже, табель виходу на роботу має нормативно визначену форму та реквізити, інформація, яка в ньому міститься, посвідчує факти, що здатні спричинити наслідки правового характеру, а саме зняття з обліку засудженого та припинення відбування визначеного судом покарання, або має наслідком кримінальну відповідальність за ухилення від відбування покарання.

Зважаючи на те, що табелі виходу на роботу засудженого до громадських робіт підтверджують факт відбування ним кримінального покарання у виді громадських робіт, тобто посвідчують події та факт, що мають правове значення, на їх підставі останнього було знято з обліку в кримінально-виконавчій інспекції у зв’язку з відбуттям призначеного судом покарання, тому вказані табелі є офіційними документами.

Постанова у справі № 751/9365/15-к (провадження № 51-5583км19).