Головний зміст

femida 300x240Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів». Ним на один рік подовжено термін здійснення місцевими судами своїх повноважень у межах раніше визначеної (до утворення (ліквідації) районів згідно Постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX) територіальної юрисдикції, але не пізніше 1 січня 2023 року.

Як відомо, суди загальної юрисдикції були розташовані здебільшого в районних центрах. Проте після зміни адміністративно-територіального устрою районними центрами в деяких випадках стали населені пункти, які не були райцентрами та на території яких не було судів. У зв’язку із цим виникла необхідність у створенні судів або їх перенесенні. Оскільки наразі триває робота над розробленням нової мережі судів, до її затвердження до 1 січня 2023 року зберігається територіальна юрисдикція, яка діяла до ухвалення Парламентом постанови про утворення та ліквідацію районів.

Як ми повідомляли, під час обговорення положень закону (на етапі законопроєкту № 5387) на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань правової політики член Вищої ради правосуддя Сергій Болотін зазначив, що Рада повністю підтримує законопроєкт, адже, незважаючи на проведену колосальну роботу, на сьогодні суди ні процесуально, ні матеріально, ні організаційно не готові до укрупнення.