Головний зміст

doverennost na avto doverennost na avtoВерховний Суд визначився з тим, який стосунок має довіреність на автомобіль до права власності на нього. Продаж транспортного засобу передбачає оформлення договору купівлі-продажу, зняття його з обліку та отримання техпаспорта.
 
 
 
 
 
 
Водночас довіреність не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка отримала цей документ.
 
При розгляді 16.12.2015 справи №6-688цс15 на засіданні Судової палати у цивільних справах ВСУ визначився з правовою позицією, згідно з якою видача довіреності на володіння, користування й розпорядження ТЗ не може вважатися укладеним відповідно до закону договором купівлі-продажу.
 
Позов про визнання спірного права власності був поданий набувачем авто у зв’язку з тим, що стосовно його реального власника відкрито виконавче провадження про стягнення заборгованості та накладено арешт на транспортний засіб, придбаний у 2010 році за договором купівлі-продажу. За згодою сторін договір оформлено у вигляді довіреності (на право керування та розпорядження автомобілем строком на 10 років з правом передоручення) та підтверджено нотаріально завіреною розпискою.