Головний зміст

Asociaciya suddivВища рада правосуддя вперше спільно з суддівськими та адвокатськими об’єднаннями звернулась до Президента України Володимира Зеленського як гаранта Конституції України з відкритим листом з проханням призначити суддів задля вирішення гострої кадрової кризи, що склалась в українських судах.

 

 

Долучилась до звернення й Асоціація слідчих суддів України.

Нездійснення правосуддя призводить до порушення конституційних прав громадян на судовий захист та обмеження гарантій доступу громадян до правосуддя, що негативно впливає на незалежність та авторитет судової влади, підриває довіру громадян до судів.

У зверненні наголошується, що попри значне недофінансування, інформаційні кампанії в засобах масової інформації та соціальних мережах, колосальне навантаження та роботу в умовах карантину українські суди працюють та забезпечують людям право на життя і здоров’я та право на справедливий суд.

Проблема нестачі суддівських кадрів потребує негайного вирішення, саме тому, щоб уникнути колапсу судової влади, ВРП та професійні асоціації закликають Главу держави видати відповідні укази про призначення на посади суддів кандидатів, стосовно яких Вищою радою правосуддя внесені відповідні подання, та привести до присяги суддів, призначених на посади.