Головний зміст

sud reforma0ne0nado ukr 28 03 20163 грудня 2021 року під головуванням новообраного Голови Верховного Суду Всеволода Князєва відбулося засідання Пленуму ВС.

 

 

 

 

До початку засідання почесною відзнакою Верховного Суду «Знак пошани» за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток судочинства була нагороджена Голова Верховного Суду у 2017–2021 роках Валентина Данішевська.

Вручаючи почесну відзнаку, Всеволод Князєв зазначив, що Валентина Данішевська – високопрофесійна і мудра суддя, щира і чуйна колега, сильна й авторитетна керівниця, яка в непрості часи зберегла незалежність Верховного Суду і всієї судової системи. Він подякував їй за віддану працю, допомогу та підтримку.

У своїй промові Валентина Данішевська подякувала керівництву ВС, суддям та працівникам апарату ВС за спільну плідну діяльність і зауважила, що пишається своєю роботою у Верховному Суді: «За моїми плечима стояли усі ви, хто щоденно не покладаючи рук виконував свою роботу в умовах неймовірно високих суспільних очікувань та навантаження, а подекуди й несправедливої критики та огульних обвинувачень. Проте нам вдалося здобути авторитет серед правової спільноти і суспільства, налагодити контакти з іноземними судами та міжнародними інституціями. Ми усвідомлюємо свою місію, завдання, цілі. Ніхто не може збити Верховний Суд із взятого курсу».

Акцентувала Валентина Данішевська й на необхідності забезпечення незалежності Верховного Суду і кожного судді. «Ми добре усвідомили, що таке незалежність, особливо в часи, коли її хотіли відібрати», – наголосила вона й додала, що кожен із суддів протягом цих чотирьох років виконував свою роботу якомога ефективніше, формував судову практику з усвідомленням нових стандартів та нового законодавствТакож за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток судочинства нагороджена нагрудним знаком ВС «За сумлінну працю» суддя ВС у відставці, секретар Третьої судової палати Касаційного цивільного суду у складі ВС у 2019–2021 роках Валентина Висоцька.

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, Пленум Верховного Суду вдруге довірив посаду секретаря Пленуму ВС на наступні чотири роки секретареві Першої судової палати Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду Дмитру Луспенику. Його кандидатуру підтримало 158 суддів.

Дмитро Луспеник подякував колегам за підтримку й зазначив: «Чотири роки ми працювали пліч-о-пліч та боролися за гарантії незалежності судді. Я сподіваюся, що часи боротьби минули й наступні чотири роки, на які ви довірили мені посаду секретаря Пленуму, ми зможемо приділити розв’язанню нагальних питань, які виникають у діяльності суду. Без Пленуму неможливе існування такої інституції, як Верховний Суд», – переконаний він.

Окрім того, Пленум ВС обрав делегатів на ХІХ позачерговий з’їзд суддів України, який відбудеться в м. Києві 22–23 грудня 2021 року. Делегатами обрані судді: Микола Гімон, Андрій Жук, Тетяна Стрелець (Касаційний адміністративний суд у складі ВС), Юрій Власов, Єгор Краснов, Володимир Погребняк (Касаційний господарський суд у складі ВС), В’ячеслав Маринич, Віктор Остапук, Сергій Стороженко (Касаційний кримінальний суд у складі ВС), Сергій Бурлаков, Дмитро Гудима і Владислав Шипович (Касаційний цивільний суд у складі ВС).

До складу Комісії з питань вищого корпусу державної служби в системі правосуддя було обрано суддю Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Тетяну Малашенкову.

Під час засідання Пленуму ВС розглянули питання про звернення до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності окремих положень законів України «Про виконавче провадження» та «Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування». Таке звернення було ініційоване колегією суддів Касаційного господарського суду у складі ВС.

Враховуючи, що обов’язком держави є забезпечення виконання остаточного рішення, беручи до уваги тривалу дію мораторію на звернення стягнення на активи товариства за зобов’язаннями підприємств залізничного транспорту, що розміщені на території проведення антитерористичної операції, відсутність правової визначеності щодо настання події, з яким пов’язана втрата чинності мораторієм, а також сумніви щодо існування легітимної мети такого мораторію, Пленум ВС вирішив звернутися до КСУ для розгляду питання про відповідність Конституції України п. 11 ч. 1 ст. 34, п. 10-1 розд. ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про виконавче провадження», пунктів 5-1 та 5-2 розд. ІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про особливості утворення акціонерного товариства залізничного транспорту загального користування».

Пленум ВС також ухвалив рішення про внесення змін до структури та штатного розпису апарату Верховного Суду.