Головний зміст

Страхування АдвокатівНа відміну від європейських колег, українські адвокати страхують ризик професійної відповідальності перед клієнтами лише в поодиноких випадках.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Страхування професійної відповідальності адвоката є важливим як для клієнтів, так і для адвокатів, адже захищає клієнтів від ризику отримання неякісних послуг адвокатів, а адвокатів – від надмірних витрат у разі допущення ними професійних помилок. Крім того, даний вид страхування сприяє підвищенню довіри громадськості до адвокатської професії загалом. Національна асоціація адвокатів України розробила брошуру, яка дає відповіді на основні питання запровадження інституту страхування професійної відповідальності адвокатів в Україні.
 
НААУ надала відповіді на найбільш актуальні твердження у цій сфері, а саме:
 
-  Адвокатам немає потреби страхувати свою професійну відповідальність.
- Страхування професійної відповідальності запроваджує новий вид відповідальності для адвокатів.
- Адвокатам немає потреби укладати договори страхування професійної відповідальності за відсутністю позовів проти адвокатів.
- Вартість полісу страхування професійної відповідальності адвоката буде фінансово обтяжливою для адвокатів.
- Жодна страхова компанія не пропонує страхового продукту для страхування професійної відповідальності адвокатів.
- Клієнти звертатимуться до страхових компаній кожного разу, коли програватимуть справи.
- Страхування професійної відповідальності супроводжується лише додатковими витратами для адвоката і не надає ніяких переваг.
У 2015 році зміни до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» скоріш за все врегулюють тільки добровільне страхування професійної відповідальності адвокатів. Обов’язкове ж страхування професійної відповідальності адвокатів ймовірно буде впроваджено у 2020 році (у відповідності до Плану дій впровадження Стратегії реформування судочинства, судоустрою та інших суміжних інститутів на 2015-2020 роки).