Головний зміст

91810В Україні суддя першої інстанції отримує в середньому близько 16 000 гривень на місяць, а в Сінгапурі - до $ 1 млн. на рік.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це розповів заступник глави Адміністрації Президента Олексій Філатов.
 
"Боротися з корупцією в судовій системі шляхом зниження рівня суддівської винагороди - парадоксальний спосіб. Якщо згадати той же Сінгапур, там дохід судді - до $ 1 млн. на рік. І хоча Сінгапур - недешева країна для життя, але $ 1 млн. доларів - досить пристойні гроші. У нас суддя першої інстанції одержує в середньому близько 16 тис.
гривень, і, напевно, важко зараз поставити питання в парламенті про зміну суддівської винагороди. Це питання, завичайно, буде максимально політизовано ", - зазначив чиновник.
 
На його думку, є прості мотиватори в діяльності будь-якої людини, і один з цих мотиваторів - це гідний рівень життя.
 
"Безумовно, є багато людей, які заробляють менше, але треба порівняти соціальне значення функції судді і якої-небудь інший поважної професії, рівень кваліфікації, необхідний для судді, і рівень доходів в юридичній професії. Для приватно - практикуючого юриста 16 тис. грн - дохід набагато нижче середнього ", - пояснив Олексій Філатов.
 
Він підкреслив, що підвищення зарплат суддям - це питання техніки, політики та багатьох інших факторів, але ініціювати це потрібно.
 
"Без істотного підвищення зарплати суддям, особливо суддям вищих інстанцій, які приймають остаточне рішення, ніякої боротьби з корупцією у нас не вийде", - упевнений заступник глави Адміністрації Президента.