Головний зміст

VRP1Вища рада правосуддя як конституційний орган є однією з найважливіших інституцій судової системи. Її стала прогнозована робота позитивно впливає на стан здійснення правосуддя у державі.

 

 

 

 

Рада є повноважною за умови обрання (призначення) на посаду щонайменше п’ятнадцяти членів, серед яких більшість становлять судді (включаючи суддів у відставці), та складання ними присяги. 26 січня та 23 лютого 2022 року у більшості членів Вищої ради правосуддя припинились повноваження у зв’язку з їх звільненням з посади за власним бажанням, а отже, з 24 лютого 2022 року відсутній повноважний склад. Після зміни законодавства частина повноважень Ради передана іншим органам у системі правосуддя.

Водночас у складі Ради продовжують працювати Віктор ГрищукОксана БлажівськаІнна ПлахтійВіталій Саліхов, Голова Верховного Суду Всеволод Князєв. З моменту запровадження воєнного стану члени Вищої ради правосуддя ні на день не зупиняли діяльність та активно реагували на виклики, які постали перед державою та судовою системою.

Ця діяльність членів Вищої ради правосуддя відбувалася за такими головними напрямами:

I. Ініціювання політико-правової реакції міжнародної спільноти на військові злочини росії в Україні. Консолідація зусиль щодо збирання доказів для покарання загарбників.

  1. Члени Вищої ради правосуддя звернулися 28 лютого 2022 року Європейської мережі рад юстиції та просили колег вимагати від урядів «закриття» неба над Україною; застосування жорсткіших санкцій проти рф та її посадовців і бізнесу; надання військової, економічної та гуманітарної допомоги для України.
  2. З польськими колегами – головою Державного трибуналу Республіки Польща, професоркою Малгожатою Мановською та суддею цього Суду професором Кшиштофом Вяком обговорювали аспекти допомоги у відкритті провадження у Міжнародному кримінальному Суді та початку процедури притягнення до відповідальності керівників росії та білорусі за вчинення геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності на українській землі. Як відомо, Республіка Польща стала однією із перших серед майже 40 держав, які звернулися до Міжнародного кримінального Суду щодо початку розслідування російських злочинних дій в Україні. Внаслідок чого головний прокурор Міжнародного кримінального Суду Карім Хан порушив провадження в цій справі і прибув особисто в Україну з групою слідчих для розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності, вчинених агресором.
  3. 11 березня 2022 року направлене звернення до Вищих рад правосуддя країн Європейського Союзу з проханням підтримати Україну у прагненні бути членом ЄС. Рада просила підтримати Україну в нашому прагненні бути членом Європейського Союзу та звернутися до урядів їхніх країн щодо максимально швидкого проходження цієї процедури.
  4. 14 березня 2022 року Вища рада правосуддя закликала міжнародну спільноту застосувати дієві механізми протидії світовій загрозі та захистити Україну. Члени Ради закликали уряди провідних країн світу та міжнародні організації вжити результативних заходів для припинення геноциду українського народу путінським режимом та активніше долучитися до допомоги у боротьбі України зі світовою загрозою. 
  5. 26 березня 2022 року з’явилося звернення Вищої ради правосуддя до Верховного комісара Організації об’єднаних націй з прав людини Мішель Бачелет та до Директора Бюро з демократичних інституцій та прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі Маттео Мекаччі з проханням негайно ініціювати питання про виключення російської федерації зі складу ООН і ОБСЄ. 
  6. 5 квітня 2022 року члени Вищої ради правосуддя звернулися із закликом засудити на міжнародному рівні людиноненависницьку ідеологію «рашизму» для недопущення існування та розвитку такого ганебного явища у цивілізованому світі.

У відповідь на звернення до європейських колег Вища рада правосуддя отримала підтримку від таких країн та організацій:

  • Судова рада Словацької Республіки та Вища рада магістратури Республіки Молдова.
  • Асоціація «Суддівські ініціативи відкритого правосуддя» (Judicial Initiative for Open Judiciary (ZOJ).
  • Мережа голів верховних судів Європейського Союзу та Європейська мережа рад юстиції
  • Постійна Комісія Генеральної ради судової влади Королівства Іспанії, Національна судова рада Угорщини та Судова рада Латвії й інші.

Вказані органи засудили військове вторгнення до України, здійснене з грубим порушенням норм міжнародного права, всупереч фундаментальним правам людини і висловили свою підтримку суддям, правничій спільноті та народу України.

    7. 9 березня 2022 року Вища рада правосуддя закликала фіксувати та повідомляти про воєнні злочини рф. Члени Ради звернулися до суддів, суддів у відставці, усіх працівників органів системи правосуддя та громадян України, які є свідками воєнних злочинів російської федерації проти цивільного населення та інших злочинів, із закликом фіксувати та надсилати такі докази на офіційні державні ресурси для того, щоб отримати перемогу у юридичній площині.

    8. 11 березня 2022 року Вища рада правосуддя підписала спільну заяву правничої спільноти про зупинення виконання рішень на користь росії. У заяві йдеться про те, що в умовах загрози, що нависла над світом унаслідок акту агресії росії світова спільнота суддів, арбітрів і юристів вважає, що рішення судів, арбітражів та інших юрисдикційних органів у будь- яких цивільних чи комерційних справах, ухвалені на користь російської федерації не можуть бути визнані та примусово виконані до остаточного припинення агресії й усунення її наслідків.

II. Ініціювання та участь у заходах щодо врегулювання проблемних питань функціонування судової влади

1. Вища рада правосуддя ініціювала проведення щотижневих робочих нарад з Головою Верховного Суду, керівниками Державної судової адміністрації, Ради суддів України, Служби судової охорони. Учасники регулярно обговорюють поточний стан, аналізують гострі питання та напрацьовують спільні підходи до вирішення проблем.

2. Члени Вищої ради правосуддя беруть активну участь у засіданнях робочої групи з питань фінансування судової системи, утвореної у Комітеті ВРУ з питань правової політики, де аналізують вплив зменшення обсягів фінансування судової системи та узгоджують шляхи оптимізації видатків під час воєнного стану.

III. Налагодження та координація співпраці з польськими колегами задля надання гуманітарної допомоги нашій державі.

Проведено низку консультацій з першим головою Верховного Суду, головою Державного трибуналу Республіки Польща, професоркою Малгожатою Мановською та суддею цього Суду професором Кшиштофом Вяком. Домовилися про допомогу у формуванні гуманітарних конвоїв до України, про донесення правдивої інформації про критичну ситуацію, зумовлену військовою агресією. Судді та працівники судів різних регіонів Республіки Польща активно долучилися до збору та надання гуманітарної допомоги для потреб військових та цивільного населення в Україні. Члени Вищої ради правосуддя постійно координували отримання та перенаправлення допомоги військовим, медикам, громадянам. Долучалися до роботи гуманітарних штабів.

IV. Допомога українським воїнам тимчасово переміщеним громадянам.

1. Члени Вищої ради правосуддя та працівники секретаріату з першого дня вторгнення окупантів допомагають військовим частинам Збройних сил України, добровольцям, бійцям територіальної оборони - переказом власних коштів, організацією, збором та доставкою рацій, телефонів, засобів індивідуального захисту, медикаментів, продуктів харчування та іншого.

2. На підставі внутрішніх розпорядчих актів здійснюється щомісячне відрахування коштів на потреби української Армії.

3. Вища рада правосуддя передала для використання ЗСУ два автомобілі – вантажно-пасажирський мікроавтобус «Івеко Турбо Дейлі» та легковик «Форд Мондео».

4. Члени Вищої ради правосуддя надають організаційну та консультативну допомогу тимчасово переміщеним із зони бойових дій громадянам (організація та забезпечення евакуації з гарячих точок у інші області та за кордон; надання прихистку, гуманітарної допомоги, розміщення людей у інших областях України, правова допомога тощо).

Щодо врегулювання питань, які належали до компетенції ВРП

Питання відрядження суддів та реагування на втручання у діяльність судді

Наразі після зміни законодавства Голова ВС приймає рішення про відрядження судді до іншого суду того самого рівня і спеціалізації та про дострокове закінчення відрядження судді, а також проводить перевірку повідомлень суддів про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, оприлюднює результати та приймає відповідні рішення щодо реагування. Секретаріат Вищої ради правосуддя здійснює організаційне, інформаційно-довідкове та інше забезпечення діяльності Голови Верховного Суду в частині виконання зазначених повноважень Вищої ради правосуддя. Секретаріатом підготовлено проекти рішень Голови Верховного Суду щодо продовження строку відрядження судді для здійснення правосуддя, а також триває опрацювання повідомлень суддів про втручання в їх діяльність щодо здійснення правосуддя.

Питання розгляду дисциплінарних скарг потребує вирішення

5 серпня 2021 року набрав чинності Закон України № 1635-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя». Ним передбачена діяльність служби дисциплінарних інспекторів як самостійного структурного підрозділу. Дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя з 5 серпня 2021 року не здійснюють розгляд дисциплінарних скарг на дії суддів. Наразі у ВРП зареєстрована 5231 дисциплінарна скарга (з них з початку року надійшло 946 скарг). Це питання є актуальним і потребує вирішення.

На офіційному веб-сайті ВРП розміщувалася інформація щодо діяльності секретаріату, а також наведена кількість ухвалених Радою рішень про звільнення суддів, розглянутих повідомлень про втручання у діяльність суддів щодо здійснення правосуддя за вказаний період.

Більш детально з діяльністю Вищої ради правосуддя в умовах воєнного стану можна ознайомитися на її сайті за адресою: https://hcj.gov.ua/