Головний зміст

advokat stagust 620x420 c 1Національна асоціація адвокатів України звернулася до Віце-прем’єр-міністра Міністра з питань реінтеграції Ірини Верещук та до Уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денисової з приводу долучення адвокатів до організації обміну військовополоненими.

«Враховуючи Женевські конвенції, які  зобов’язують держави захищати людей під час війни, та  Європейську конвенцію з прав людини  щодо основних правових гарантій поведінки з людьми як у мирний, так і у воєнний час, звертаюся до Вас із ініціативою про залучення адвокатів України до процедур обміну військовополоненими для надання їм необхідної правничої допомоги, в тому числі і з представництва їхніх інтересів у судах», - ідеться у листі Голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової.

У зверненнях до очільника профільного міністерства та омбудсмена наголошено на тому, що в умовах запровадження воєнного стану конституційне право кожного на професійну правничу допомогу реалізується без жодних обмежень, передбачених особливостями закону «Про правовий режим воєнного стану».

«На даний момент адвокати ефективно виконують свій професійний обов’язок, в тому числі на безоплатній основі та на умовах pro bono, зокрема, і в рамках волонтерського руху «Адвокати ЗСУ». Чимало адвокатів мобілізовані до Збройних сил України та формувань територіальної оборони і при цьому зберігають статус адвоката з усіма професійними правами і гарантіями», - ідеться у листах.

Як запевнила Голова НААУ, адвокатура України під час російської агресії докладає всіх зусиль для створення належних умов захисту прав кожного, збереження засадничих принципів правової держави, утвердження законності і верховенства права.