Головний зміст

VRP1Членкині Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська та Інна Плахтій провели робочу зустріч з представниками програм правового співробітництва Ради Європи Маріанною Чіку, Ліліт Данегьян-Босслер, Іриною Кушнір, Андрієм Кавакіним.

 

 

 

Предметом розмови стало визначення ключових напрямів співпраці органів та установ системи правосуддя з міжнародними партнерами в час нових критичних викликів, зумовлених військовим вторгненням росії в Україну. Адже наша держава, на жаль, змушена через агресію забезпечувати здійснення правосуддя в надзвичайних умовах. За інформацією Державної судової адміністрації, не здійснюється правосуддя у 136 апеляційних та місцевих судах; пошкодженими або повністю зруйнованими є 51 суд, що становить 7% від загальної кількості приміщень судів.

Керівниця відділу Управління програм співробітництва Департаменту впровадження стандартів прав людини, правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Маріанна Чіку висловила вдячність за довіру українців до Ради Європи. Вона високо оцінила зусилля щодо забезпечення здійснення правосуддя  та намагання покращити роботу судової гілки влади навіть у такий складний для країни час. А також запевнила, що в Раді Європи готові актуалізувати план дій щодо підтримувати функціонування судів, в тому числі йтиметься про відновлення приміщень судів. «Ми розробляємо робочий план допомоги вам, передбачаємо різні напрями діяльності», - зазначила Маріанна Чіку.

Заступниця керівниці Управління програм співробітництва Ліліт Данегьян-Босслер зазначила: «Ми з вами цілковито - і як люди, і як організація. Ми в повній мірі підтримуємо вас і готові стояти пліч-о-пліч в якості представників нашої організації в межах нашого мандату. Дякую що ви й далі продовжуєте чинити опір і залишаєтеся фахівцями найвищого ґатунку попри війну. Ми і надалі підтримуємо Україну, тепер більш інтенсивно. Основні напрямки нашої співпраці погоджені з українським урядом. Ми готові говорити про те, яка підтримка потрібна Вищій раді правосуддя та системі судівництва загалом – і в межах існуючих програм співпраці і в нових напрямках. Хочу запевнити в нашій готовності надавати подальшу підтримку і не тільки на своєму рівні, але і кореспондуючи ваші запити на інші рівні Ради Європи».

Оксана Блажівська та Інна Плахтій звернули увагу на потребу експертної допомоги під час законодавчого врегулювання різних аспектів електронного судочинства.

У Парламенті зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” щодо здійснення судочинства в умовах воєнного чи надзвичайного стану». Його метою є запровадження додаткового повідомлення учасників судового процесу про розгляд справи з використанням мобільного додатка Порталу Дія, та отримання через нього в електронній формі судового рішення, виконавчого документа. Також передбачено запровадження можливості проведення зборів суддів дистанційно у режимі відеоконференції під час дії воєнного чи надзвичайного стану, під час дії карантину.

«Президент України ще у 2021 році ставив питання діджиталізації діяльності судів. Наразі ця тема набула ще більшої актуальності. Електронні процеси, дистанційний доступ у воєнний час є вкрай важливими. Це частина судової реформи і саме через Електронний суд має бути спрощено доступ до системи захищеного інформаційного простору та до інформації як для судів, так і для сторін. Суддями піднімалось проблемне питання внесення змін до законодавства щодо удосконалення дистанційного розгляду справ, можливості проводити онлайн збори суддів, розгляд справ в режимі онлайн. Важливо, щоб  такі зміни були підтримані», - сказала Оксана Блажівська.

Інна Плахтій констатувала, що в теперішніх умовах активізувався дистанційний розгляд справ. Впровадження дистанційних процедур у процес судочинства – це вимога сьогодення. За її словами, судді вміють користуватися інструментами електронного суду, проте деякі процедури чітко не виписані у законах і процесуальних кодексах. На думку Інни Плахтій, впровадження новітніх технологій та процедури онлайн розгляду також будуть доцільними при позасудовому врегулюванні спорів за допомогою медіації.

Членкині ВРП під час зустрічі вказали на потребу проведення консультацій щодо вироблення оптимальної моделі відновлення дисциплінарної функції у Вищій раді правосуддя з огляду на умови, які зазнали суттєвих змін через введення воєнного стану, оскільки закон № 1635 приймався Парламентом в умовах мирного часу. На їхню думку передбачена законом модель має бути приведена у відповідність до вимог сьогодення, особливо в період воєнного стану.

Також наголошувалося на потребі сприяння невідкладному відновленню роботи конституційного органу суддівського врядування. Для цього потрібно переглянути законодавчі вимоги до процедури проведення З’їзду суддів. За словами Інни Плахтій, наразі активно обговорюються різні варіанти організації З’їзду суддів для обрання нових членів Вищої ради правосуддя на 10 вакантних посад.

Оксана Блажівська та Інна Плахтій висловили вдячність всім проектам Ради Європи за багаторічну підтримку змін у судовій владі та твердий намір усіляко допомагати розвиватися системі правосуддя і надалі.

Досягнуто домовленості, що ВРП сформує лист з переліком пріоритетних напрямів експертної та технічної допомоги та направить його до керівництва програм Ради Європи.