Головний зміст

5510280Верховна Рада 26 січня прийняла Закон про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт і послуг у військовій сфері (законопроект №1793 з пропозиціями Президента України).
 
 
 
 
 
 
Законодавчим актом встановлено кримінальну відповідальність за придбання продукції, робіт і послуг оборонного призначення, які не відповідають встановленим стандартам і вимогам технічних регламентів.
 
КК доповнено новою ст. 114-2 «Порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт і послуг у військовій сфері»:
 
1. Порушення посадовою особою законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт або послуг оборонного призначення, продукції або речового, матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, всупереч встановлених законодавством України правил, стандартів або технічних регламентів у військовій сфері, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до двох років.
 
2. Діяння, передбачені ч. 1 цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, або, якщо вони призвели до заподіяння матеріальних збитків, якщо він в 10 тис. І більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, зриву виконання військовим підрозділом (частиною, кораблем) оперативного (бойового) завдання або тяжких тілесних ушкоджень, загибелі людей або інших тяжких наслідків, - караються позбавленням волі на строк від восьми до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
 
Згідно правкам Президента, Закон набуде чинності через місяць з дня його опублікування (раніше передбачалося, що з дня після опублікування).
 
Кабінету Міністрів протягом місяця необхідно вжити заходів щодо вдосконалення національної системи стандартизації продукції оборонного призначення, а також продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для військових формувань.