Головний зміст

June 1Верховною Радою прийнято законопроект "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми". Законопроект було розроблено з метою удосконалення системи забезпечення прав дітей в Україні, шляхом удосконалення механізмів та процедур прийняття рішень щодо захисту дитини за місцем її фактичного перебування, розвитку соціальних послуг з підтримки сімей з дітьми, які потрапили в складні життєві обставини, постраждали внаслідок воєнний дій чи збройних конфліктів.
 
 
 
Законопроект передбачає внесення змін та доповнень до 9 чинних законів України та приводить норми діючого законодавства у відповідність до Конвенції ООН про права дитини.
 
Одним з позитивних рішень стало внесення змін до Сімейного кодексу України (ст. 252 -256) - у запровадженні інституту "патронату над дітьми", який передбачає перебування дитини в спеціально підготовленій сім'ї (терміном до 3-х, в окремих випадках – до 6-ти місяців), а не потрапляння до інтернатного закладу.
 
«Загальні витрати на надання послуг одній дитині в сім’ї патронатного вихователя в 2 рази менші ніж у центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та інтернаті, в 4 - ніж в будинку дитини. Прийняття Законопроекту дозволяє поширити цю практику по всій країні», - зазначив Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.
 
Зміни внесено також до Закону України «Про охорону дитинства». Передбачено удосконалення системи захисту дітей шляхом запровадження механізму прийняття рішень щодо дитини на основі принципу "забезпечення найкращих інтересів дитини"; визначення державних гарантій щодо захисту дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройних конфліктів. Внесені зміни також акцентують увагу, що державна політика у сфері охорони дитинства має, перш за все, передбачати заходи з розвитку послуг для підтримки сімей з дітьми.