Головний зміст

top photoВища рада правосуддя просить законодавця та звертає увагу органів суддівського самоврядування щодо необхідності приведення приписів законодавства у  відповідність до конституційних гарантій суддів, які наразі перебувають у лавах Збройних сил України та інших військових формувань.

 

 

 

 

Із 24 лютого по 20 липня 2022 року до лав ЗСУ та інших військових формувань під час мобілізації призвано 285 осіб, з них:

- 56  суддів;

- 229 працівників апаратів судів, органів Державної судової адміністрації України, державних підприємств, що належать до сфери управління ДСА України.

Добровольцями Сил територіальної оборони ЗСУ є 82 особи, з яких:

- 33 судді;

- 49 працівників апаратів судів, органів ДСА України та державних підприємств, що належать до сфери управління ДСА України.

На жаль, на сьогодні 71 суд перебуває на тимчасово непідконтрольних українській владі територіях  (без урахування судів, які перебували під окупацією російської федерації станом на 24 лютого 2022 року).

Відповідно до Конституції України держава забезпечує фінансування та належні умови для функціонування судів і діяльності суддів. З огляду на те, що судова влада є частиною державної влади, ми повинні стояти на сторожі захисту всіх прав наших колег-воїнів у той час, коли вони ціною власного життя оберігають наш спокій та кордони країни.

Питання збереження суддівської винагороди та місця роботи суддів, які боронять країну, зараз законодавчо не врегульовані. У зв’язку із цим звертаємо увагу законодавця на необхідність термінового врегулювання цих питань для забезпечення непорушності конституційних гарантій суддів. Наразі необхідно привести у відповідність законодавчі норми, якими мають бути врегульовані гарантії суддів, які несуть службу в ЗСУ та інших військових формуваннях.

Віримо у перемогу та якнайшвидше повернення наших героїв живими та неушкодженими!