Головний зміст

1592325 грудня 2015 міністр юстиції України Павло Петренко видав наказ №2748 / 5 «Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції України та розвитку системи надання безоплатної правової допомоги». З метою оптимізації системи територіальних органів, скорочення видатків державного бюджету на їх функціонування, розширення доступу до електронних сервісів та юридичної допомоги, а також підвищення якості їх надання було розроблено відповідний план заходів.
 
 
 
 
 
Він передбачає ліквідацію районних, районних у містах, міських, міськрайонних, міжрайонних управлінь юстиції та створення об'єднаних міськрайонних управлінь юстиції в областях та Києві. Будуть діяти місцеві центри, які в майбутньому акумулюють надання Міністерством юстиції як первинної, так і вторинної безоплатної допомоги, а також доступ громадян до електронних реєстрів. Передбачається, що вже в червні буде забезпечено початок роботи відокремлених підрозділів місцевих центрів. Функції Міністерства юстиції щодо забезпечення доступу до електронних сервісів будуть передані центрам з надання безоплатної правової допомоги. Це стане наступним логічним етапом децентралізації послуг Мін'юсту, що передбачає можливість отримання послуг в режимі онлайн з одночасним розширенням доступу до безоплатної правової допомоги та підвищенням її якості.
 
Реформа органів юстиції набирає обертів. Так, в найближчому майбутньому плануються: ліквідація районних та міських управлінь юстиції; створення сервісних центрів з доступом до електронних сервісів Міністерства юстиції, покликаних надавати правову допомогу людям; впровадження онлайн-будинку юстиції; проведення відкритих конкурсів на зайняття вакантних посад в органах юстиції і багато іншого.
 
Ідею ліквідації районних управлінь юстиції, яка незабаром отримала схвалення міністра юстиції, озвучив начальник головного територіального управління юстиції в Києві Станіслав Куценко. «У моїй команді є люди, які працювали в системі юстиції в районах і за роки своєї роботи зрозуміли, що ця система потребує реформування так само, як і Державна виконавча або Реєстраційна служби, функції яких ми зараз передаємо на місця. За районним управлінням юстиції стало зрозуміло, що десь потрібно удосконалити і покращувати роботу. Тому народилася ідея переформатування їх в сервісні центри. Зараз важко сказати, що громадяни знають, де територіально знаходяться районні органи юстиції. Вони знають, де знаходиться ЖЕКи та центри надання адміністративних послуг, а що таке районні органи юстиції, не знає ніхто. Ми хочемо зробити таку структуру, що наші сервісні центри, в які буду переформатовані районні органи юстиції, будуть постійно відкриті для громадян, будуть їх приймати і надавати їм правову допомогу. Наша система передбачає створення таких сервісних центрів, куди зможуть приходити громадяни, і в європейському форматі їм нададуть правову допомогу. Спочатку планувалося, що це буде пілотний проект у декількох областях - Київській, Львівській та Сумській. Проте міністр прийняв рішення впроваджувати це відразу по всій Україні. Адже громадяни вже втомилися від поняття «пілотний проект», вони хочуть реальних реформ », - зазначив С. Куценко.