Головний зміст

VRP1Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, члени Ради Оксана Блажівська, Інна Плахтій, Роман Маселко, Микола Мороз взяли участь в обговоренні під час засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики законопроєктів щодо вдосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України (№ 7662, № 7663).

Законопроєктом № 7662 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах» пропонується залучити до проведення конкурсного відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України новий спеціальний орган – Дорадчу групу експертів, яка буде сприяти суб’єктам, що призначають суддів КСУ, в оцінці моральних якостей і рівня компетентності у сфері права кандидатів. Дорадчу групу пропонується утворити у складі шести осіб: по одній особі визначають Президент України, Верховна Рада України, з’їзд суддів України – як суб’єкти формування КСУ, визначені Конституцією України, одну особу – Європейська комісія «За демократію через право» та дві особи – міжнародні та іноземні організації, які надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері конституційної реформи та/або верховенства права, та/або захисту прав людини, та/або запобігання і протидії корупції. Проєктом встановлюються правила та процедури визначення осіб до складу Дорадчої групи кожним суб’єктом її формування, визначаються загальні положення про статус та діяльність Дорадчої групи.

Законопроєктом № 7662 «Про внесення зміни до статті 129 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо уточнення повноважень з’їзду суддів України» пропонується надати з’їзду суддів України повноваження визначати особу до складу Дорадчої групи експертів.

Під час обговорення законодавчої ініціативи член ВРП Оксана Блажівська зазначила, що члени Ради проаналізували законопроєкт і вважають його ґрунтовним та таким, що відображає нові принципи та підходи до добору суддів Конституційного Суду України. Аналогічні норми вже апробовані при відборі членів Вищої ради правосуддя.

Водночас Оксана Блажівська звернула увагу присутніх, що наразі конкурсні процедури з відбору суддів КСУ вже розпочато, Рада суддів України оголосила про проведення з’їзду суддів, до порядку денного якого включені питання обрання суддів Конституційного Суду України та членів Вищої ради правосуддя. З огляду на вказане членкиня ВРП запропонувала у перехідних положеннях закону передбачити можливість здійснення перевірки кандидатів діючою Етичною радою (до моменту формування складу Дорадчої групи). За її словами, наявність такої норми дасть змогу застосувати нові підходи щодо перевірки відповідності кандидатів вже під час найближчого з’їзду суддів та суттєво зекономити фінансові ресурси держави. Адже проводити окремий з’їзд після запровадження на законодавчому рівні нових процедур в умовах обмеженого фінансування судової системи немає ніякої змоги та недоцільно. Вона зауважила, що таку позицію підтримують більшість колег, оскільки це дасть змогу не лише заощадити ресурси, а й забезпечити безпеку з огляду на те, що судді не збиратимуться без зайвої потреби.

Позицію членів ВРП про необхідність завершення вже розпочатої процедури добору на посаду судді КСУ з делегуванням на перехідний період функцій Дорадчої групи Етичній раді підтримали представники Верховного Суду, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, парламентар Павло Павліш.

Член ВРП Роман Маселко висловився на підтримку законопроєкту. Разом із тим він акцентував, що у документі не відображена рекомендація Венеційської комісії щодо залучення до процесу перевірки кандидатів на посаду судді КСУ представників громадянського суспільства. На його переконання, наявність такої норми сприятиме консенсусу стосовно результатів конкурсу і підвищенню довіри суспільства до судової влади.

У Комітеті вважають за можливе при доопрацюванні проєкту між першим і другим читаннями врахувати зауваження членів ВРП.

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Парламенту прийняти законопроєкт № 7662 за основу, а також звернутися до Голови ВРУ із пропозицією оголосити про застосування положень статті 116 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» при подальшому опрацюванні проєкту. Технічний законопроєкт № 7663 рекомендовано прийняти за основу.