Головний зміст

testirovanieЗгідно з частиною першою статті 39 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" від 28.02.1991 №796-XIІ (далі - Закон №796-XIІ), громадянам, які працюють на територіях радіоактивного забруднення, провадиться доплата в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

 

Частиною першою статті 40 Закону №796-XIІ передбачено, що військовослужбовцям, які несуть службу на територіях радіоактивного забруднення, підвищення оплати праці провадиться шляхом нарахування на оклади грошового утримання надбавок, встановлених статтею 39 цього Закону.

Законом України від 9 квітня 1992 року №2262-ХІІ "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (далі - Закон №2262-ХІІ) передбачено що, при обчисленні пенсії не враховується такий складовий елемент грошового забезпечення як одноразові додаткові види грошового забезпечення, зокрема щорічні, щоквартальні, разові додаткові види грошового забезпечення, крім щомісячних, або тих, що виплачуються раз на місяць. Доплата за несення служби в зоні відчуження ЧАЕС є щомісячним додатковим видом грошового забезпечення, дана доплата входить до грошового забезпечення та має постійний характер.

КАС ВС наголосив, що Закон № 2262-ХІІ не виключає з обчислення пенсії спірну доплату, передбачену Законом № 796-XIІ.

Отже, щомісячна доплата за роботу у зоні радіоактивного забруднення має бути включена до складу грошового забезпечення, з якого здійснюється обчислення та перерахунок пенсії.

Ознайомитись з постанова КАС ВС по справі №120/3807/18-а від 31 серпня 2022 року можна за посиланням: https://cutt.ly/uCWW5Fg.