Головний зміст

VRP1З метою уникнення відмінностей у практиці та запобігання формуванню різних підходів до виплат грошового забезпечення суддям, які досягли шістдесяти п’яти років, Вища рада правосуддя звертає увагу голів судів на наступне.

 

 

 

Відповідно до статті 126 Конституції України у разі досягнення суддею шістдесяти п’яти років повноваження судді припиняються.

У статті 120 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» встановлено, що суддя не може здійснювати правосуддя з наступного дня після досягнення ним шістдесяти п’яти років. Згідно зі статтею 125 вказаного Закону припинення повноважень судді є підставою для припинення трудових відносин судді із відповідним судом, про що голова суду видає наказ.

Отже чіткі та однозначні законодавчі норми не дають жодних підстав нараховувати та виплачувати суддівську винагороду суддям, які досягли шістдесяти п’яти років.

Вища рада правосуддя висловлює сподівання, що органи, від яких залежить відновлення її роботи та виконання конституційних функцій, докладуть максимальних зусиль для якнайшвидшого формування повноважного складу Ради, що дасть змогу ухвалювати рішення про відставку суддів та гарантуватиме їм належне грошове забезпечення.