Головний зміст

IMG 1791У Київському районному суді міста Одеси відбувся захід, присвячений  четвертій річниці створення Громадського центру правосуддя.

 

 

 

 

Зі вступним словом до учасників звернулися голова Київського районного суду м. Одеси, голова ГО «Асоціація слідчих суддів України» та ініціатор створення Громадського центру правосуддя Сергій Чванкінзаслужений юрист України, д.ю.н., професор, завідуюча кафедрою цивільного процесу Національного університету «Одеська юридична академія» Неллі Голубєвасудді Київського районного суду міста Одеси Оксана Куриленко та Володимир Петренко. 

IMG 1675

IMG 1731

IMG 1767

До заходу долучились постійні експерти Громадського центру правосуддя, які задіяні в реалізації проєкту:  адвокат-науковець та керівник Центру Ілля Бут, суддя у відставці Наталія Коротаєва, адвокати Максим ШевченкоВероніка Чурсова, Олександра Пушкаренко, науковці Наталія Волкова та Крістіна Дрогозюк та адміністратор Альберт Кочіашвілі.

IMG 1681

IMG 1709

IMG 1690

IMG 1774

IMG 1717

IMG 1775

IMG 1776

«За 4 роки діяльності Громадський центр правосуддя надав допомогу 8230 особам. З початком повномасштабної війни ГЦП розширив спектр своїх послуг, зокрема розпочалося надання комплексної допомоги внутрішньо переміщеним особам. З вересня 2022 року експерти Громадського центру правосуддя у співпраці з благодійним фондом “Добрий Самарянин” надають правову допомогу в Гуманітарному волонтерському штабі Малиновського району м.Одеси. У співпраці з благодійним фондом Південна столиця стартували виїзні консультації експертів ГЦП в місто Чорноморськ» — зазначив Сергій Чванкін.

IMG 1735

«Дуже рада, що цей проєкт став успішним, адже кафедра цивільного процесу НУ «Одеська юридична академія» була залучена до проекту з самого початку, а викладачі кафедри вже 4 роки є експертами та волонтерами Громадського центру правосуддя. Багато роботи було зроблено і в рамках просвітницької діяльності, зокрема — це організація зходів для студентів. Дуже важливо, що студенти мають змогу закріпити теоретичні знання на практиці, проходячі стажування в Центрі,  або в Київському районному суді міста Одеси. В рамках нашого партнерства за ці роки було організовано безліч заходів, зокрема проводились модельні судові засідання, в суді проходили практичні заняття  з курсу «Електронне судочинство», а також реалізовується проєкти «Зустрінемось в суді» та «День відкритих дверей», — зазначила Неллі Голубєва.

IMG 1791567567567

IMG 1747

«Розпочинаючи цей проєкт, ми самостійно обирали модель Громадського центру правосуддя та напрямки його роботи. Завдяки організованому візиту до США, я мала можливість ознайомитись з найкращими практиками розбудови громадських центрів. Маю зазначити, що обрана нами модель вже довела свою спроможність та унікальність, про що свідчать тисячі позитивних відгуків про роботу Центру», — зазначила Оксана Куриленко.

IMG 1713

«На першому етапі реалізації проєкту було проведено дуже важливу роботу: залучено  велику кількість партнерів, з якими було підписано меморандуми про співпрацю, вироблено алгоритм перенаправлення та взаємодії. Тепер проєкт демонструє не тільки чудові результати, а й користується великим попитом з боку мешканців міста Одеси і області. ГЦП не припиняв свою роботу під час карантину, активно продовжує надавати допомогу в умовах воєнного стану, адже саме вчасна правова допомога допомагає одеситам успішно домагатися захисту своїх порушених прав», — підкреслив суддя Володимир Петренко.

IMG 3972

Експерти також відзначили і  роль Громадського центру правосуддя у протидії домашньому насильству.  За чотири роки своєї діяльності  Центром було вироблено можливі способи допомоги жертвам домашнього насильства: це не просто юридична консультація, а й можливість отримати допомогу від психолога Центру. Кваліфіковані фахівці мають можливість у більш дружній і довірчій обстановці з’ясувати ризики для постраждалих та надати рекомендації щодо подальших дій.

IMG 1814