Головний зміст

vrp logo wightВища рада правосуддя неодноразово наголошувала, що працівники апаратів судів – це основа судочинства, одна з ключових фігур системи, адже від них значною мірою залежить робота судів. Тому всі гілки влади мають докласти максимум зусиль для збереження кваліфікованих працівників у судах та забезпечення їхніх соціальних гарантій, які є однією з важливих складових незалежності судової влади.

В жорстоких умовах війни працівники апаратів судів продовжують сумлінно виконувати свою роботу – часто під обстрілами, із загрозою для життя. Багатьом довелося переїхати після зміни підсудності судів, у багатьох зруйноване житло, життєві обставини значно ускладнилися, а рівень заробітної плати не дозволяє задовольняти хоча б мінімальні потреби. При цьому, щоб правосуддя не зупинилося, працівники апаратів судів працюють навіть в позаробочий час. Їхня компетентність та відповідальність має бути належним чином винагороджена державою.

На даний момент спостерігається значний відтік кадрів з судових установ, що ставить під загрозу роботу судів усіх ланок та забезпечення безперебійного здійснення правосуддя. Особливо це питання є критичним в умовах дії воєнного стану.  

Вища рада правосуддя закликає парламентарів невідкладно ухвалити законопроєкт щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів.

Прогресивний проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» (реєстраційний № 6311), ініціаторами якого були народні депутати України Денис Маслов, Сергій Демченко, Володимир Ватрас та Роман Бабій, вже рік знаходиться без розгляду, хоча Комітет Верховної Ради України з питань правової політики рекомендував прийняти його за основу. Документ був напрацьований спільними зусиллями в рамках робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні під головуванням народного депутата Сергія Демченка та пропонував збільшити посадові оклади працівників судів та закріпити їх визначальну роль у структурі виплат, водночас зменшивши частку додаткових стимулюючих виплат, які залежать від наявності фінансових ресурсів.

Вища рада правосуддя у консультативному висновку підтримала важливий законопроєкт, зазначивши, що визначення єдиного підходу до оплати праці працівників апаратів судів та органів судової влади є критично необхідним кроком задля посилення кадрового потенціалу судів, підвищення прозорості, передбачуваності та справедливості заробітної плати, встановлення її конкурентоспроможного рівня. Позитивний відгук надали й Інститут законодавства Верховної Ради України, Рада суддів України, Верховний Суд, Державна судова адміністрація України та Асоціація розвитку суддівського самоврядування України.

Члени Вищої ради правосуддя закликають невідкладно врегулювати питання гідної оплати праці працівників судів. Адже відтік кадрів негативно позначиться на доступі громадян до правосуддя.