Головний зміст

napisanie resheniyaВерховний Суд опублікував огляд актуальної судової практики Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду (рішення, внесені до ЄДРСР за листопад 2022 року) – https://bit.ly/3ic4KEV.

 

 

 

Огляд містить найважливіші правові позиції та висновки з кримінального й кримінального процесуального права, які матимуть значення для формування єдності судової практики.

Зокрема, у сфері кримінального права констатовано, що:

– погашення судимості на підставі п. 2-1 ч. 1 ст. 89 КК України не звільняє суд від обов’язку застосувати положення ч. 4 ст. 70 цього Кодексу й зарахувати в строк покарання, остаточно призначеного за сукупністю кримінальних проступків, покарання, відбуте повністю за попереднім вироком;

– до офіційних документів як предметів складу кримінальних правопорушень варто зараховувати акт приймання-передачі товару, який підтверджує перехід права власності на цей товар від продавця до покупця, й електронний журнал пасажирського пропускного пункту автоматизованої системи митного оформлення «Інспектор»;

 – не вважається офіційним документом заява на отримання грошової допомоги внутрішньо переміщеним особам, яка посвідчується особою від свого імені та не зумовлює настання юридичних наслідків.

У сфері кримінального процесуального права, серед іншого, зроблено такі висновки:

– ухвалення судом рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, який заявив клопотання про безпосередню участь у судовому розгляді, крім випадків здійснення дистанційного судового провадження в умовах воєнного стану, згідно з приписами ст. 412 КПК України є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону;

– строк із дня ухвалення постанови про зупинення кримінального провадження до ухвалення постанови про відновлення кримінального провадження, а також строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст. 290 КПК України, не зараховуються у строки, передбачені цією статтею.

Упродовж листопада 2022 року ККС ВС висловлював також інші, не менш актуальні правові позиції, які висвітлено в огляді судової практики.