Головний зміст

Finance GaluziХоча загальна кількість судових повісток і викликів - з відомих причин, пов’язаних з агресією проти України, - ще не відновилась до довоєнного рівня, проте електронна комунікація судів з учасниками процесу демонструє помітну позитивну динаміку.

 

 

Так, зокрема, кількість повісток, які надсилаються за допомогою електронних повідомлень, досягла 250 тисяч на місяць, а їх частка у загальній кількості вперше перевищила 43 % (це майже на 10 відсоткових пунктів більше, ніж у середньому у 2022 році).

Протягом двотижневого періоду з початку запровадження можливості надсилання повісток у месенджер Viber, частота використання цього каналу постійно зростає і за підсумками лютого складає 65 % (від кількості повісток, надісланих за допомогою електронних повідомлень).

Це пов’язано не тільки зі стабілізацією ситуації з енергопостачанням та доступом до мережі Інтернет, але також і з додатковими удосконаленнями на рівні програмного забезпечення, які реалізуються ДП "Інформаційні судові системи".

Стосовно економічного ефекту

За підсумками лютого 2023 року середня вартість доставки однієї повістки стала у 1,8 разу нижчою, ніж до запуску сервісу надсилання повісток у Viber. А рівень економії складає близько 45 %.

У абсолютних величинах це означає майже 19 000 грн економії щодня. За умови збереження поточних тенденцій до кінця 2023 року загальна сума економії коштів бюджету складе щонайменше 4 млн грн.

Нагадуємо, є ще більш дешевий спосіб судових комунікацій - це Електронний суд.