Головний зміст

interviewСекретар кваліфікаційної палати ВККС Станіслав Щотка надав роз’яснення стосовно проходження первинного кваліфікаційного оцінювання суддів.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Оцінювання розпочнеться вже 17 лютого і, не зважаючи на те, що спики суддів та завдання вже опубліковано на сайті ВККСУ, досі виникають питання щодо певних процедурних моментів.
 
Дискусії викликає те, що обов’язковість проходження первинного кваліфоцінювання передбачена лише в проекті змін до Конституції щодо правосуддя. Чи є сенс починати процес раніше, ніж вони набудуть чинності? Адже принаймні проект знімає чимало спірних питань стосовно обов’язковості й наслідків кваліфоцінювання порівняно із законом.
 
Також існують застереження, що суддів, які пройдуть первинне кваліфоцінювання, після набрання чинності змінами до Основного Закону чекає ще одна перевірка.
 
На ці застереження Станіслав Щотка зазначив, що мета кваліфоцінювання одна: підтвердити здатність виконувати свої повноваження у відповідному суді. Якщо суддя пройшов первинне оцінювання, то в подальшому професійному житті для нього зберігається інструмент, так би мовити, «звичайного» оцінювання (з метою кар’єрного зростання, у разі накладення дисциплінарного стягнення). Тому немає логіки в тому, щоб суддю двічі піддавати одноразовій процедурі оцінювання для підтвердження здатності здійснювати правосуддя.
 
Законом передбачено, що володарі мантій, які претендують на зайняття посади безстроково, першочергово проходять кваліфоцінювання. З них ВККС і планує розпочати процедуру. Водночас у змінах до Конституції хочуть записати: повноваження суддів, призначених строком на 5 років, припиняються із закінченням цього терміну. Сьогодні Верховна Рада не ставить на голосування питання щодо обрання законників безстроково. Тому виникає питання, чи є сенс суддям-«п’ятирічкам» проходити оцінювання? На це питання Станіслав Щотка відповів:
 
«Неможливо передбачити, чи обере їх ВР безстроково. В чому я точно впевнений: якщо суддя-претендент на обрання безстроково не пройде оцінювання, то рекомендацію він не отримає.
 
На мою думку, є речі, які настають за посадою. Якщо суддя після закінчення 5-річного строку повноважень хоче залишитись у професії, то повинен виконувати вимоги закону, зокрема щодо проходження оцінювання».