Головний зміст

155423Конституційний суд України визнав відповідним нормам ст. 157 і 158 Конституції України доопрацьований проект закону "Про внесення змін до Конституції України (в частині правосуддя)". Про відповідне рішення сьогодні заявив голова Конституційного суду України Юрій Баулін під час оприлюднення укладенні КСУ.
 
 
 
 
 
 
 
"Конституційний суд дійшов висновку: визнати таким, який відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, доопрацьований законопроект про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя", - повідомив він.
 
Відповідний висновок Конституційний суд оприлюднив на засіданні сьогодні, 1 лютого, розглянувши подання Верховної Ради.
 
Нагадаємо, Конституційний суд України 30 січня 2016 почав розгляд справи за зверненням Верховної Ради про надання висновку щодо відповідності доопрацьованого законопроекту про внесення змін до Конституції України в частині правосуддя вимогам статей 157 і 158 Конституції України.
 
Відзначимо, що оновлений законопроект щодо змін до Конституції в частині правосуддя Петро Порошенко вніс у Раду 27 січня. Парламент, у свою чергу, направив його на розгляд КСУ 28 січня.
 
Так, доопрацьований проект передбачає право ВР висловлювати недовіру Генеральному прокурору, що має наслідком його відставку.
 
Як раніше повідомлялося, у 10 з 13 суддів КСУ все ж є нарікання щодо запропонованих змін. Також важливим фактом, які практично всі судді відзначили в своїх приписах - існуючий військовий конфлікт, що може перешкоджати зміні Конституції. Разом з тим, деякі судді підкреслювали, що важливість таких змін нівелює існування будь-яких побічних чинників.