Головний зміст

b6dd20df65c967cd3f0bb69cc7b1642c1 лютого 2016 року до Верховної Ради України направлено законопроект №3853 про внесення змін до Закону України "Про Національну поліцію" щодо діяльності Професійної спілки працівників Національної поліції. Сьогодні даний законопроект надано для ознайомлення.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Професійна спілка працівників Національної поліції здійснює функцію громадського контролю шляхом налагодження соціального діалогу з адміністрацією поліції. Зобов’язання сторін визначаються угодою, у якій визначені права і обов’язки сторін.
 
Автори проекту визначають, що на рівні міжрегіональних територіальних органів, обласних, міських та районних підрозділів Національної поліції з профспілковою стороною укладаються колективні договори, у яких визначаються права і зобов’язання сторін. Голова Професійної спілки працівників поліції, голови обласних профспілкових організацій поліції є членами колегій за посадами.
 
Основними формами і методами громадського контролю з боку профспілки в цьому випадку є:
 
- участь представників профспілки поліції у робочих нарадах, засіданнях комісій, в тому числі атестаційних, колегіях;
- погодження усіх нормативно-правових актів поліції, що стосуються соціально-економічних, трудових, житлових та інших прав працівників поліції;
- узгодження з профспілковою стороною питань, пов’язаних з преміюванням працівників поліції, проходження служби, щодо переміщення з посад, притягнення до дисциплінарної відповідальності, звільнення з органів поліції.
 
Наразі нормами Закону передбачено саму можливість створення таких профспілок та визначено, що вони здійснюють свої повноваження із урахуванням обмежень, що накладаються на працівників поліції відповідним законом. Професійним спілкам працівників поліції та їх членам заборонено організовувати страйки або брати в них участь.