Головний зміст

1423224271 sudya2На сьогоднішньому засіданні парламенту 244 народних депутати підтримали рішення про попереднє схвалення доопрацьованого законопроекту №3524 про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Проект передбачає, що у разі його схвалення першого призначення суддів на 5 років більше не буде. Призначення на посаду судді здійснюватиме Президент України за поданням Вищої ради правосуддя. Обговорюючи це положення документу, голова Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Р.Князевич черговий раз нагадав депутатам, що їхнє зволікання з вирішенням питання обрання суддів призвело до того, що низка судів залишилась взагалі без суддів. Тому відповідні зміни до Конституції є необхідними.
 
Приведемо декілька думок парламентарів, які висловилися стосовно внесення змін до Конституції України щодо правосуддя.
 
Нардеп Олена Сотник звернула увагу суддів на 10 окремих думок суддів КСУ, які вони надали до свого першого висновку. “Всі вони носять негативний характер” - зазначила вона. Також депутат відзначила, що фракція “Самопоміч” пропонує направити цю редакцію проекту до комітету і надати парламенту можливість вносити до документу зміни.
 
Д.Шпенов від Опозиційного блоку висловив свою підтримку крокам до усунення парламенту від обрання суддів. Водночас депутат негативно оцінює положення щодо перевірки суддів на доброчесність, перехідного періоду, відзначає незрозумілість норми проекту в частині системи судоустрою тощо.
 
Л.Ємець від Народного фронту звернув увагу на інший напрацьований депутатами законопроект, який передбачає тотальне звільнення суддів та прокурорів та обрання нових на конкурсах. Однак з огляду на існуючу ситуацію, НФ прийняв рішення голосувати за проект, однак підтримувати його далі депутати не будуть, якщо в проекті не будуть відображені наступні положення:
 
- право парламенту відкликати Генпрокурора;
- триланкова судова система та відповідно ліквідація вищих спеціалізованих судів;
- всі судді повинні пройти перезавантаження.
 
А от у Ю.Луценка від Блоку Петра Порошенка зауважень не було. Він всього лиш нагадав, що зміни до Конституції слід прийняти, якщо депутати не хочуть законсервувати існуючий стан речей. Також він закликав прийняти зміни до Конституції ще весною.
 
С.Соболєв (Батьківщина) акцентував увагу колег на необхідності спрощення звернення громадян до судів. "Як суддя може розглядати справу, якщо в нього навантаження 200-300 і т.д. справ?" - зауважує він. Також, на його думку, слід визначити чітку вертикаль судових рішень.
 
В свою чергу О.Ляшко (Радикальна партія) стверджує, що судову систему якраз консервують в існуючому стані. А тому Радикальна партія підтримувати проект №3524 не буде. Натомість вони пропонують альтернативний президентському проект (очевидно, мова йде про спільний з НФ проект - ред.). Депутат також зауважив, що цей проект, зокрема, передбачає звільнення усіх суддів та прокурорів та обрання Генерального прокурора за результатами конкурсу.
 
Доопрацьований проект №3524 має лише одну відмінність від першої редакції проекту №3524. Він передбачає право ВР висловлювати недовіру Генеральному прокурору, що має наслідком його відставку.